Отиде си голямата българска актриса Татяна Лолова

0
368
Татяна Лолова

Голямата българска актриса Татяна Лолова е починала на 87-годишна възраст. „Сбогом, Таня! Сърцата ни са на парчета!“, коментираха в социалните мрежи по повод тъжната вест от Съюза на българските артисти. По информация на bTV любимката на поколения българи си е отишла от коронавирус в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Лолова ще остане завинаги в историята като част от „златното поколение“ български актьори. Тя е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев, а първите й изяви са в Драматичния театър на Русе. През 1957 г. става част от трупата на Сатиричния театър в София. Незабравими са ролите й комедиите „Топло“, „Опасен чар“ и други, както и десетките й драматични превъплъщения.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на легендарната Стена на славата пред Театър 199, където тя играеше в постановките „Старомодна комедия“, „Нищо не помня“ от Артър Милър и др. В последните години зрителите я гледаха в забавната поредица „Домашен арест“ и в детския филм „Лили рибката“.

Актрисата има издадена и своя биографична книга, озаглавена „1/2 живот“, както и втори биографичен очерк, наречен „Дневници и делници“.

Поклон пред светлата й памет!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here