Зорница Иларионова е с първа награда от Международен конкурс в Унгария – посвещава отличието на Плевенската филхармония

0
532
Зорница Иларионова

Цигуларката Зорница Иларионова спечели първа награда от Международния конкурс “Danubia Talents” в Унгария. „Изключително много благодаря на всички музиканти от Плевенската филхармония за съвместното ни изпълнение на Концерт за цигулка и оркестър от Сибелиус, с което се състезавах на този конкурс! Също така големи благодарности за прекрасната пианистка Мария-Елена Средева, с която записах останалата част от конкурсната програма! Поздравявам и всички останали участници и лауреати!“, коментира по повод отличието талантливата цигуларка с плевенски корени. За „Духът на Плевен“ тя уточни, че посвещава този приз на колегите си от Плевенска филхармония, с които точно преди години създават прекрасния концерт в зала „Катя Попова“ в Плевен, чийто запис е оценен толкова високо на световно ниво. Диригент е Мун До от Германия.

Зорница впечатлява журито в Унгария и с изпълненията си на произведения от Ш. Камий Сен-Санс и Йожен Изаи. Първата й награда е още по-значима, като се има предвид, че е спечелена при многобройна и много силна конкуренция на участници от Китай, Япония, Южна Корея и Европа.

Зорница Иларионова

Въпреки поредното блокиране на културния живот в страната ни, заради епидемията от Ковид-19, чаровната цигуларка не бездейства, а вече работи по следващия си проект – запис на албум с изявения виолончелист Атанас Кръстев. Следващата седмица пък предстои да излезе на пазара и новият й диск “Le Cadeau” с френска музика, който записа с пианистката Мария-Елена Средева. „Надявам се да го представим пред публика, дори планираме концерти на различни места, стига да го позволява ситуацията“, уточни цигуларката.

Ако всичко е наред, през месец април 2021 г. й престои концерт с Камерен оркестър – Добрич, пианистката Мартина Табакова и диригента Григор Паликаров.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here