Изложбата „Нюанси на времето“ носи надежда, вяра, светлина

0
1076
Огнян Кузманов

С настъпването на красивата и цветна пролет художниците Огнян Кузманов и Милена Костуркова избраха да споделят своите вдъхновения и творчески откровения с публиката в галерия „Рос-арт“ на хотел „Ростов“. Двамата автори бяха представени от журналистката Даниела Дочева, а изложбата беше открита от Мирослав Петров, областен управител на област Плевен.

От ляво надясно: Огнян Кузманов, Даниела Дочева и Мирослав Петров

Събитието уважиха много почитатели на изобразителното изкуство, дошли да наситят сетивата си с красота, преди всички културни институти да затворят до края на месец март, заради епидемията от Ковид – 19. Експозицията ще остане в галерията до 2 април и ще е достъпна при затворени врати 10 дни, т.е. възможни са индивидуяални посещения след телефонно обаждане на номер 0886314132 – Огнян Кузманов.  

Изложбата “Нюанси на времето“ на Огнян Кузманов припомня, че животът е кратък, а изкуство вечно и фокусира вниманието на зрителя върху непреходните ценности в живота. Паралелно с нея е представена и вдъхновяващата живописна колекция с творби на Кузманов и на художничката Милена Костуркова, която е негова партньорка в живота. За съжаление, тя беше възпрепятствана да присъства на събитието.

„Нюанси на времето“ е поетично название на впечатляваща пътуваща експозиция, която дойде в Плевен, след като зарадва ценителите на изобразителното изкуство в Троян. Предстои тя да гостува в Казанлък, Козлодуй, Балчик и Варна, а наесен ще напусне границите на страната и ще зарадва публиката във Франция – дано реалностите позволят това. Реализацията на тази експозиция стана възможна след спечелен проект по програма „Творчески инициативи“ за подкрепа на независими артисти от различни сфери на изкуството на Национален фонд „Култура“ при Министерството на културата. Медиен партньор на проекта е информационният сайт за изкуство и култура „Духът на Плевен“.

„Нюанси на времето“ разказва в цветове и форми за случващото се в душите на творците по време на социалната изолация, наложена заради епидемията от коронавирус. За хората на изкуството, особено за свободните артисти, неочакваните изпитания донесоха много трусове. В тези драматични месеци най-важната комуникация за тях – тази с публиката, беше преустановена, а това провокира множество страхове, депресивни състояния и огромни финансови трудности за не малко от тях.

Платната на Огнян Кузманов в тази експозиция запечатват реалността като хроника на времето, но с огледален смисъл. Затова те не носят мрачни настроения, а внушават, че и в най-тежките моменти от живота има надежда, светлина, вяра. И както годишните сезони се сменят, така и събитията в човешкия живот са белязани от възходи и падения.

Красиви и позитивни послания носят и платната на Милена Костуркова, която също се представя пред плевенската публика. Нейните творби са вдъхновени от любимите й теми, свързани с красотата на природата – тя рисува с масло горски пейзажи и приказно море, натюрморти с цветя, както и неподражаемите български възрожденски къщи. Като творец, прекарал летата на последните 6 години в Париж, тя има специално отношение и към вечните символи на този романтичен град, особено към Айфеловата кула, която често претворява в нежни и ефирни акварели.  

Вдъхновяващите и разнолики две експозиции представят общо 38 работи от двамата автори.

Но кои са творците, които допускат ценителите на красивото в своя колоритен свят?

Наричат художника Огнян Кузманов „бързащия експериментатор“ и „реалния модернист на собствения си живот, стил и изкуство“. Той не спира да провокира себе си и публиката с нови търсения и малки или по-големи открития, с които радва почитателите си непрестанно. Творчеството му отдавна е прескочило границите на родния Плевен, както и тези на страната ни. Негови картини са представяни във Франция, Словакия, Сърбия, Чехия, Германия, Норвегия, Швеция, Гърция, Турция, Белгия, САЩ и други държави, а участията му в общи изложби са десетки. Много от творбите му са собственост на частни колекционери.

Създател е на Международния пленер в град Обзор, който се провежда два пъти в годината, и на пленера „Пространство и време“, който също привлича творци от различни държави в уютната и приказна атмосфера на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик.

Вече 35 години Огнян Кузманов е артист на свободна практика. Завършил е дизайн в прочутата Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов“ в град Казанлък, но се посвещава на живописта под влияние на големия плевенски художник Тома Трифоновски. Кузманов е сред създателите на Клуб-галерия „Идея“ в Плевен, който се ражда по времето на социализма като алтернатива на наложената официална естетика и се превръща в притегателен оазис на свободното и оригинално творческо изразяване.  

В по-ново време по негова идея е създаден Артцентър „Плевен”, на който той е артмениджър 4 години. Пространството дава възможност за изграждане на културни мостове между творци от страната и чужбина, както и за взаимодействие между различни изкуства – изобразително, музика, литература.  

Художничката Милена Костуркова е по-непозната за плевенската публика. Тя е родена в град Първомай. Известно време живее и учи в град Пловдив, след което отново се установява в родното си място. Преди 8 години идва в Плевен, където остава. Рисува от детеа, а нейни картини има в галерии в Плевен, Пловдив и Варна, както и в много домове в България и чужбина. Участва в общи ескпозиции в страната, а през март месец 2020 г Сдружение „Духът на Плевен“ я представи цялостно като творец за пръв път – под формата на виртуален вернисаж. Всяка година от последните шест, през летния сезон, Милена Костуркова твори в Париж, който има специално място в сърцето й. Във френската столица рисува предимно акварели, които са много търсени и харесвани от разнородна международна публика, но заради пандемията миналото лято тя остава в България, за което, мисля, не съжалява, тъй като това време й отваря нови творчески хоризонти.

Красиви пейзажи и натюрморти на Милена Костуркова бяха част от артистичната атмосфера по време на представянето на новата книга на поетесата Весела Димова „Когато въздухът е лунен“, което се състоя на 10 януари 2020 г. в Плевен и беше организира от Сдружение „Духът на Плевен“.

Сред последните изяви на художничката е участието й в общата изложба „Дух и материя“, която постави финал на пленера „Пространство и време“, състоял се през лятото на 2020 година.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here