Огнян Кузманов и Милена Костуркова подредиха изложба „Нюанси на времето“ в Серяковата къща в Троян

0
1806
Нюанси на времето - Огнян Кузманов и Милена Костуркова

Плевенските художници Огнян Кузманов и Милена Костуркова подредиха изложба „Нюанси на времето“ в Серяковата къща в Троян. Вернисажът се състоя вчера, 23 февруари, от 17, 30 часа. Експозицията ще остане в залите на художествената галерия до 16 март.

Изложбата е пътуваща и след това ще бъде представена в градовете Плевен, Казанлък, Козлодуй, Балчик и Варна, а наесен ще напусне границите на страната и ще зарадва публиката във Франция. Реализацията на артсъбитието стана възможна след спечелване на проект, финансиран от Министерството на културата чрез програмата „Творчески инициативи“ за подкрепа на независими артисти от различни сфери на изкуството на Национален фонд „Култура“. Медиен партньор на проекта е „Духът на Плевен“.

„Нюанси на времето“ разказва за случващото се в душите на творците по време на социалната изолация, наложена заради епидемията от коронавирус. За хората на изкуството, особено за свободните артисти, неочакваните изпитания донесоха много трусове. В тези драматични месеци най-важната комуникация за тях – тази с публиката, беше преустановена, а това провокира множество страхове, депресивни състояния и огромни финансови трудности за не малко от тях.

И кметицата на Троян Дора Михайлова (в средата) уважи изложбата и поздрави художниците за прекрасните им творби.

Платната на Огнян Кузманов в тази експозиция запечатват реалността като хроника на времето, но с огледален смисъл. Затова те не носят мрачни настроения, а внушават, че и в най-тежките моменти от живота има надежда, светлина, вяра. И както годишните сезони се сменят, така и събитията в човешкия живот са белязани от възходи и падения.

Произведенията на Милена Костуркова пък са вдъхновени от любимите й теми, свързани с красотата на природата – рисува с масло горски пейзажи и приказно море, натюрморти с цветя, както и неподражаемите български възрожденски къщи. Като творец, прекарал летата на последните 6 години в Париж, тя има специално отношение и към вечните символи на този романтичен град, особено към Айфеловата кула, която често претворява в нежни и ефирни акварели.  

Вдъхновяващата и разнолика експозиция „Нюанси на времето“ представя общо 38 работи от двамата автори и ще бъде представена в Плевен след месец.

От ляво надясно: художничката Милена Костуркова, кметицата на Троян Дора Михайлова, художникът Огнян Кузманов и галеристката Мариела Шошкова.

Биография на Огнян Кузманов

 Наричат художника Огнян Кузманов „бързащия експериментатор“ и „реалния модернист на собствения си живот, стил и изкуство“. Той не спира да провокира себе си и публиката с нови търсения и малки или по-големи открития, с които радва почитателите си непрестанно. Творчеството му отдавна е прескочило границите на родния Плевен, както и тези на страната ни. Негови картини са представяни във Франция, Словакия, Сърбия, Чехия, Германия, Норвегия, Швеция, Гърция, Турция, Белгия, САЩ и други държави, а участията му в общи изложби са десетки. Много от творбите му са собственост на частни колекционери.

Създател е на международния пленер, който се провежда по два пъти в годината в Обзор, и на пенера „Пространство и време“, който също привлича творци от различни държави в ави в уютната и приказна атмосфера на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик.

Биография на Милена Костуркова

Милена Костуркова е родена в град Пловдив. Известно време живее и учи в град Първомай, след което отново се установява в родното място. Преди 8 години идва в Плевен, където остава. Рисува от дете. Нейни картини има в галерии в Плевен, Пловдив и Варна, както и в много домове в България и чужбина. Участва в общи ескпозиции в страната, а през март месец 2020 г Сдружение „Духът на Плевен“ я представи цялостно като творец за пръв път – под формата на виртуален вернисаж. Всяка година от последните шест, през летния сезон, художничката твори в Париж, който има специално място в сърцето й. Във френската столица рисува предимно акварели, които са много търсени и харесвани от разнородна международна публика, но заради пандемията миналото лято тя остава в България.

Красиви пейзажи и натюрморти на Милена Костуркова бяха част от артистичната атмосфера по време на представянето на новата книга на поетесата Весела Димова „Когато въздухът е лунен“, което се състоя на 10 януари 2020 г. в Плевен и беше организира от Сдружение „Духът на Плевен“.

Сред последните изяви на художничката е участието й в общата изложба „Дух и материя“, която постави финал на пленера „Пространство и време“ 2020, организиран от плевенския художник Огнян Кузманов в Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик от 22 до 28 юни 2020 г.

Снимки: Серяковата къща

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here