Общински съветник предлага поставянето на паметна плоча на плевенчанина маестро Станислав Ушев в Шумен

0
449
Станислав Ушев

Поставянето на барелеф с релефно изображение на плевенчанина маестро Станислав Ушев предлага общинският съветник Живка Тонева от Общинския съвет в Шумен. В материалите, включени в дневния ред на сесията, която предстои на 27 юли, е записано, че върху паметната плоча освен имената на диригента, ще има и фрагменти от биографията му.

Паметният знак ще се намира вляво от източния вход на сградата на Община Шумен, а поводът за него са 65-та годишнина от рождението на маестро Ушев и 25 години от творческата му дейност в Шумен.

В мотивите към предложението си Живка Тонева посочва, че Станислав Ушев е директор и главен диригент в Държавния симфоничен оркестър на Шумен от 1996 г. По време на работата си никога не е допуснал компромис с качеството на изпълненията. Благодарение на маестро Ушев, на неговия авторитет като диригент и човек, шуменската публика е имала огромния шанс и удоволствие да се наслаждава на виртуозните изпълнения на световноизвестни музиканти.

Предложението вече има положителна оценка от Художествения експертен съвет и кмета на Община Шумен.

Станислав Ушев е роден в гр. Плевен, където завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков“ със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. следва оперно-симфонично дирижиране в Консерватория „Н. Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург – в класа на професор Марис Янсонс. От 1985 г. до 1993 г. е диригент, а през 1993 г. става и директор на Плевенската филхармония. От 1993 г. до 1996 г. работи като диригент на свободна практика. От 1996 г. изпълнява длъжността директор на Държавна филхармония – Шумен, а от 2000 г. до 2010 г. е главен диригент на Държавна опера – Варна.

Със Симфоничния оркестър на БНР реализира многобройни студийни записи на съвременна и класическа музика.

Отличен е с награди от Съюза на българските композитори в категория „Изпълнителско майсторство – диригенти“. Носител е на наградата “Златна муза 2003“ на Руския културен център за записа на Симфония № 3 от С. Рахманинов, както и за високи постижения в популяризиране на руската музика в България. Гост диригент е в Русия, Италия, Испания, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Япония, Южна Корея.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here