Община Плевен организира Богоявленски ритуал за хвърляне на кръста в р. Вит

0
728
Богоявление

Богоявленският ритуал за хвърляне на православния кръст във водите на река Вит ще се състои на 6 януари в 12.30 ч., в района на Историческия мост край с. Ясен, информират от Община Плевен. По традиция ритуалът ще започне с празничен водосвет. Ще участват и изпълнители от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Победителят в надпреварата за кръста ще получи парична награда от Община Плевен.

„Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие ни просвещава, като ни показва Бога изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица. Всеки от нас чрез светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. За това просвещение славослови и богоявленския кондак:

„Явил си се днес на вселената и Твоята светлина, Господи, се отрази върху нас, които разумно Те възпяваме: дошъл си и си се явил, Светлина непристъпна.“

Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което трябва да ни напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух нашата овехтяла от греха природа“, припомнят православните свещеници. .

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here