Зрелищната и ярка черна комедия “Самотният Запад” ще гостува в Плевен

0
242
Театър

Зрелищното представление “Самотният Запад” (The Lonesome West) от британско-ирландския драматург Мартин Макдона ще гостува в Плевен на 23 януари, вторник, от 19 ч., в зала “Емил Димитров” на читалище “Съгласие 1869”. Заглавието е в духа на черната комедия, на ръба на комичното и трагичното и е част от трилогия Connemara, която включва още The Beauty Queen of Leenane и A Skull in Connemara. Постановката е на Сливенския драматичен театър “Стефан Киров”.

Режисьор е Венцислав Асенов, който е автор на превода, а на сцената ще се изявят гост-звездата Любомир Нейков и талантливите млади актьори от трупата на Сливенския театър Димитър Марков, Ивайло Гандев и Наталия Георгиева, за която участието й в постановката е нейният театрален дебют. Интересната сценография е на Теодор Киряков, музиката – на Павел Васев, а сценичната пластика – на Емил Видев.

Това е най-мрачната, но и най-смешната от всички пиеси на Мартин Макдона, която и днес не слиза от световните сцени. Наричат автора й „нестандартен“ и „скандален“ и се твърди, че няма друг писател, който може да разкаже една съвременна християнска притча с черния хумор и средствата на Тарантино. Главните герои на „Самотният Запад“ са двама братя – непредвидими, неморални, диви, смешни и напълно достоверни. За тях едно отцеубийство е по-малко престъпление, отколкото убийството на някое куче. А любимите им вещи – по-ценни от собствения им живот. Двамата живеят, за да се мразят. В техния объркан свят на почти пълни психопати се намесва един по-луд дори от тях католически свещеник, който успява да докосне и трогне тези закоравели души. И става чудо – в края на пиесата, за първи път в живота си, двамата братя сядат на по бира.

Вулгарно-остроумен диалог, болезнена самота, трудни морални въпроси. Има ли шанс светът да оцелее, когато човек е прогонил Бог от сърцето си, отправя своя главен въпрос от сцената творческият екип. И утвърждава вярването, че човечеството ще загине без вяра, Бог и любов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here