Обсъждат удостояването със звание „Печетен гражданин на Плевен“ на Ивет Горанова и Стойка Кръстева и техните треньори

0
351
Ивет Горанова - Стойка Кръстева

Удостояването със звание „Печетен гражданин на Плевен“ на олимпийските шампионки Ивет Горанова и Стойка Кръстева и техните треньори Ангел Ленков и Борислав Георгиев ще бъде обсъдено на 16 август. Комисията по Наредба №11 на Общински съвет – Плевен, се събира за заседание в 17,00 ч. в Заседателната зала на Община Плевен, информира Мартин Митев, председател на местния парламент и председателстващ комисията. Вносител на предложените е кметът на Общината Георг Спартански. Заседанието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

На Олимпийските игри 2020 в Токио, Япония, два от трите златни медала за България бяха спечелени от спортистки, свързани с Плевен. Ивет Горанова стана олимпийски шампион в дисциплината кумите в категория до 55 кг., Стойка Кръстева спечели олимпийското злато по бокс в категория до 54 кг. Това са първите олимпийски шампиони на България от 2008 година и първите за Плевен от 2000 г., когато на Олимпийските игри в Сидни Тереза Маринова стана шампионка на троен скок.

Ивет Горанова израства и се утвърждава като състезател в плевенския Клуб по бойни изкуства „Петромакс“. Тя беше единственият български представител в спорта олимпийско карате при дебюта му на Олимпийски игри. Тя е единственият български спортист – шампион на Европейските игри в Минск, има бронзови медали от Световно и Европейско първенства. Ивет е възпитаничка на Спортното училище „Георги Бенковски” – Плевен, трикратен носител на отличието „Спортист на годината на Плевен”.

Стойка Кръстева донесе първия български златен медал в женския бокс и е петият олимпийски шампион в цялата история на българския бокс. Предишното върхово олимпийско постижение за България в този спорт е през 1996 г. Стойка Кръстева е двукратна европейска шампионка, има два сребърни медала от световни първенства и един бронзов от европейски шампионат. Многократна шампионка на България. Двукратен носител на купа „Странджа”. Стойка Кръстева е свързана с Плевен чрез съпруга си, който е жител на община Плевен – роден, израснал и живущ в Плевен. Родителите й живеят в плевенското село Върбица.

Треньорът Ангел Ленков изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има несъмнен принос в развитието и утвърждаването на плевенската школа по карате. Избиран е за „Треньор на годината на Община Плевен“.

Личен треньор на Стойка Кръстева е Борислав Георгиев, който има безспорни заслуги за развитието и успехите й като състезател.

Победите на двете състезателки на Олимпийските игри станаха причина Плевен неведнъж да бъде посочван като повод за гордост и национално самочувствие, двете златни момичета са и вдъхновение за малките плевенски спортисти и за децата на Плевен.

Званието “Почетен гражданин на Община Плевен” се присъжда на български и чуждестранни граждани за: изключителен дългогодишен последователен принос и заслуги за развитието на Общината; изключителни постижения в областта на обществения, научния, стопанския, социалния, културния и спортен живот; принос, свързан с утвърждаване авторитета на общината; дългогодишна обществено-полезна дейност и дейности, свързани със социалното подпомагане и развитието на гражданското общество в общината; дарителство с непреходна стойност и обществена значимост; за проявен изключителен героизъм.

Писмено предложение за удостояване могат да правят: кметът на Общината; председателят на Общинския съвет; най-малко 10 общински съветници; обществени, професионални и творчески организации; Инициативни граждански комитети в състав не по-малко от 30 души, формирани чрез  съответна подписка.

Всички постъпили предложения се разглеждат от Комисията по Наредба №11 в състав: председателят на Общинския съвет, председателите на 10-те постоянни комисии и членовете на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност” в местния парламент. При съответното решение от страна на Комисията нейният председател и председател на Общинския съвет Мартин Митев изготвя писменото предложение за удостояване със званието и го внася на заседание на Общинския съвет.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here