Президентът награди плевенския писател и драматург Пелин Пелинов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

0
897
Пелин Пелинов

Президентът на Република България Румен Радев издаде Указ № 201, с който награждава плевенския писател и драматург Пенчо Пенчев Линов (с творчески псевдоним Пелин Пелинов) с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие. Отличието е за особено значимите заслуги на Пелинов в областта на културата и изкуството.

Предложението за награждаване е на Министерството на културата. Пелин Пелинов е писател, театрален специалист, юрист, драматург на Народния театър „Иван Вазов“, председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели и главен редактор на в. „Земеделско знаме“. Един от основателите на театър „Сълза и смях“, основател на фондация „Пелин Пелинов“, която ежегодно връчва награда за най­-добър български роман. Пенчо Линов е съветник в Общински съвет – Плевен през мандата 2003 – 2007 г. През 2017 г. за изключителен принос към българската култура Пелин Пелинов получи награда от министъра на културата – почетен знак „Златен век“ огърлие.

Връчването на държавната награда орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството е израз на висока чест и уважение към неговите изключителни заслуги за развитието на българската литература и театър, уточняват от Министерството на културата.

С Решение № 1303 на Общински съвет – Плевен, от 2011 г. Пелинов е обявен за „Почетен гражданин на Плевен“.

Пенчо Линов е роден на 26.03.1936 г. в плевенското село Върбица. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Автор е на много театрални и телевизионни произведения, на документално-исторически романи. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here