Артшкола

Четири деца от Артшкола „Колорит“ спечелиха престижната награда “Kanagava prize” от 21-то Световно биенале на детската рисунка, което се проведе в град Канагава, Япония. Отличията са присъдени на четиригодишната Яна Габровска за живописната й творба „Котка“, на петгодишния Цветомир Маринов за рисунката му „Аз се мия и вирусите бягат“, на шестгодишната Натали Йотова за творбата й „Аз мия ръцете си, за да съм здрава“ и на десетгодишната Анна Петрикова за пастелната й рисунка „Танцуващият октопод“.

Секретарят на Биеналето в Канагава  изрази своята почит към ръководителя на школа „Колорит“ Майя Ананиева за високия професионализъм в творческата работа с децата и за тяхното изключително успешно представяне. Световната детска изложба е експонирана в галерията на “Erath Plaza” в Канагава и ще продължи до 22 август 2021 година. Организатори са Префектурното правителство на Канагава и Японската фондация „Плаза Канагава за глобално гражданство“.

Световното биенале на детската рисунка показва детското изкуство от цял свят и използва силата на рисуването, за да насърчи мечтите и креативността на децата, които ще се превърнат в лидери на бъдещето. Конкурсът има за цел да запознае участниците с разнообразните световни култури и начини на живот. Биаеналето в Канагава е представило до момента над 700 000 детски творби от близо 100 страни. На сайта на „Детски музей на изкуството“ в Канагава  са публикувани над 3 500 рисунки на деца от цял свят на възраст от 4 до 15 години, наградени и селектирани като върхови постижения през всичките години. Сред тях са и няколко десетки творби на деца от плевенската школа.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here