Обичаният плевенски художник Николай Неделчев – Кокала реди самостоятелна изложба

0
621
Николай Неделчев - Кокала
"Кафене" маслени бои върху платно, 85/66 см, автор: Николай Неделчев - Кокала

Обичаният плевенски художник Николай Неделчев – Кокала ще подреди самостоятелна изложба в Къщата на художниците в Плевен. Откриването на експозицията ще е на 13 октомври, от 18 ч. Творецът ще представи десетки работи маслена живопис върху платно, сред които и много нови. Морето и ветроходните кораби са сред любимите му обекти за изобразяване, а мечтата му е да заживее близо до пристанище и да се любува на динамиката – на потеглящите и пристигащи лодки.

Николай Неделчев – Кокала е добре познат на ценителите на изобразителното изкуство в Плевен, който е негов роден град. Развива таланта си в Художественото училище за приложни изкуства в Троян, след което продължава образованието си в Националната художествена академия – в керамичното ателие на проф. Красимир Джидров. Именно в областта на керамиката работи вече десетилетия, като е известен с новаторските си решения. Паралелно с това Кокала твори и живописни платна. Усъвършенства се при големия български живописец Вихрони Попнеделев. Известен период пребивава в Швеция, където се занимава с бяла керамика.

Носител е на множество отличия, представял е творбите си в експозиции в София, Плевен, Египет, Швеция и др. Миналата година подреди юбилейна експозиция по повод 50-годишния си юбилей в Артцентър „Плевен“. Тогава показа 73 произведения – живопис, рисунки, въглени потрети от следването си Академията, произведения от по-ранни периоди, от пребиваването си в Швеция.

Лауреат е на престижни конкурси, участвал е в изложби в София, Плевен, Египет, Швеция и другаде. Авторът създава автопортрети, портрети, пейзажи, натюрморти, фигурални композиции.

Член е на Съюза на българските художници и е част от екипа на Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен.

Кокала
„Натюрморт“ (село), маслени бои върху платно, 65/50 см, автор: Николай Неделчев – Кокала

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here