Новото издание на романа “Царица Елеонора Българска” от Неда Антонова ще е в книжарниците на 1 март

0
709
Цалица Елеонора Българска

Новото издание на романа “Царица Елеонора Българска” от Неда Антонова ще е в книжарниците на 1 март. Зад литературното събитие стои Издателска къща “Хермес”.

Царица Елеонора е втората съпруга на цар Фердинанд, отгледала децата му и превърнала се през Балканските войни в майка, лечителка и утешителка на стотици ранени и умиращи по фронтовете българи, а после и на сираците им. „Народът е нейното дете” – пишат вестниците. Тя е първата коронована особа от Европа, поканена от американския президент да посети страната му. Тя е „коронованият ангел на България”, така пламенно обезсмъртена в стиховете на Вазов. 

Царица Елеонора е била обичана от всички – от войници, от обикновените хора, които са виждали в нейно лице ангел-хранител, който се грижи за децата, за болните, възрастните и за хората с увреждания. Тя е световноизвестна самарянка, удивила Европа с участието си в Руско-японската война като старша медицинска сестра в санитарния влак на Великата руска княгиня Мария Павловна Романова и отличена от руския император с ордена „Света Ана” – равен по стойност на кръста за храброст за цивилни лица.

По волята и с финансовата помощ на Нейно Величество в България се основава благотворителен фонд „Елеонора”, откриват се болници, сестрински училища, сиропиталища и ясли, безплатни ученически и детски трапезарии, както и Интернат за слепи и глухонеми деца, за чието основаване тя дарява 30 000 лева.

„Всичките финансови средства, с които е разполагала българската владетелка, тя завещава на болници, санаториуми, бедни семейства и инвалиди. Последното й желание е да бъде погребана скромно – „като прост войник!” – до стената на любимата й Боянска църква, която спасява от разрушение. И накрая: реших да напиша тази книга, защото днес  малцина знаят името и делото на тази изключителна жена, наричала България „родината на душата ми” и „сбъднатата мисия на моя живот”. И защото Тя е казвала: „Нашият народ е благороден, състрадателен и предприемчив, и негово е бъдещето.“, споделя авторката Неда Антонова.

За Неда Антонова:  

Неда Антонова е родена в плевенското село Николаево. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург в Русия. Работила е като журналист – редактор е в художествената редакция на Военното издателство „Св. Георги Победоносец“, основател е на сп. „Отечество“. Член е на Съюза на българските писатели от 1983 г. и е автор на няколко стихосбирки, пиеси и на повече от 20 романа. На особен читателски интерес се радва трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима“ за Ботев и Венета, от която съвсем скоро ще излезе ново издание, „Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица“, а също романът за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“. Последният й роман е „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“. В момента писателката подготвя книга за Кера Тамара – сестрата на цар Иван Шишман.

Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“ за най-добър разказ на списание „Български воин“. Има награди от Националния фонд „Развитие“ и Националния център на книгата. Писателката е почетен гражданин на град Търговище, където живее. Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки, полски езици.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here