Новият роман “Плодовете зреят нощем” на Неда Антонова е вдъхновен от екипа на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ и вече е в книжарниците

0
178
Плодовете зреят нощем - Неда Антонова

Новият роман “Плодовете зреят нощем” на Неда Антонова е вдъхновен от екипа на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен, с управител доц. д-р Емилияна Конова и вече е в книжарниците. Издаден е от Издателска къща “Хермес”.

Дългоочакваната книга на обичаната българска писателка пали любопитството на нейните верни читатели вече месеци, защото предвкусват вълнуващ и интересен сюжет, разгърнат с вещина. Ценителите на впечатляващото творчество на авторката са нетърпеливи да вземат и новата й книга в ръце, за да се докоснат до неподражаемото й писателско майсторство и до създадения по нейния специален начин неописуем нов свят, който ще покори безапелационно четящия и ще го пренесе другаде – сред ярки образи и разтърсващи събития. Там, където душите се пречистват чрез изпитанията, за да се докоснат до откровенията на Бога.  

Изключително интересна и необичайна е темата за асистираната репродукция, която този път е избрала писателката с обичайни предпочитания към исторически личности и сюжети.

“Много бях слушала за успешните опити на учените – в случая екип лекари в Инвитро центъра „Света Елисавета“ Плевен и Пловдив – да сътрудничат с природата, като дадат на човека онова, което тя понякога му отказва – радостта от родителството. И дори ги наричах „сътрудниците на Бога“. След няколко дни – на 14 април – Центърът навършва 17 години. В личен разговор крехката на вид, но с неизтощим дух доц. Емилияна Конова – новатор в науката и максималист в работата, собственик на Центъра, сподели с лека тъга: „Да, правим всичко, което е по човешките възможности, съчетани с достиженията на науката… радваме се заедно с ощастливените от нашите усилия семейства… но ние не сме всемогъщи… не всички наши опити постигат желания резултат…“ Но после ми разказаха за онази тяхна пациентка, която направила 18 (да, осемнайсет!) опита, докато накрая неистовото ѝ желание да стане майка постига своя сияен резултат… Всичко зависи от взаимната вяра и усилия на лекар и пациент. До днес екипът на Инвитро центъра в Плевен е дал на България повече от 1750 деца! Респектиращо и вдъхновяващо, нали!”, споделя в интервю за Издателска къща “Хермес” Неда Антова в навечерието на излизането на романа й.

„Плодовете зреят нощем” е роман за една любов, за едно дете, родено по метода „инвитро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на земята и как може да я постигне”, информира в аванс писателката с плевенски корени. И добавя: “И още – една теория за бъдещия модел на световното семейство: хората ще се свързват не вертикално – по кръв и по семеен произход, не хоризонтално – по любов или по материални интереси, а кръгово: по дух и по силата на общ за тях житейски смисъл… Защото кръгът е равенство, а единството се постига чрез душевността!”

„Плодовете зреят нощем“ е вдъхновен разказ за една необичайна любов, от която се раждат деца и митове. Но тази книга не може да бъде наречена просто любовен роман. Защото над всяко неродено дете витае заплахата то да бъде убито, преди още да се е родило.

Само Бог и Човекът могат да създават хора, които преди тях не са съществували. И пак само Бог и Човекът могат да отнемат живота на човешки същества, преди още да сме дочули техния приветствен възглас, който ние грешно възприемаме като първороден плач.

И как науката чрез метода „инвитро“ даде на човека онова, от което природата го е лишила – радостта на родителството…

Тази книга е роман за благословените плодове на нашия дух, които зреят нощем в очаквания и надежди, но и за онези – тръпчивите – съзряващи в самота, страдание и непостижима любов! Те всички са плодове на душите ни и те правят тайната биография на всеки от нас!“, коментират сюжета на романа от издателството.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here