Новият посланик на Румъния поднесе цветя пред Мавзолея в Плевен, посети Панорамата и Мемориалния парк в Гривица

0
276
Бръндуша Предеску

Новият посланик на Румъния Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску беше на първо посещение в Плевен в Деня на Румънската армия – 25 октомври. Придружавана от полк. Адриан Еначе – аташе по отбраната, представителя на Румънската православна църква отец Налуцо Опре и сътрудници на Дипломатическата мисия, тя се срещна с кмета Георг Спартански и неговия заместник Стефан Милев. „Вашата визита в такъв важен ден за Румъния е чест за нас. С Вашата страна ни свързва не само добросъседството, а и общите исторически страници от Плевенската епопея, когато хиляди румънски воини се сражаваха храбро за Освбождението на града ни и България, а мнозина от тях оставиха костите си тук“, подчерта кметът Спартански.

„Свързват ни дългогодишните партньорски отношения с град Браила, свързва ни и общата работа с румънски общини по реализацията на проекти с европейско финансиране, сред които е мащабният проект за реновиране на историческия парк Гривица. Свързва ни и традицията с представители на Посолството на Румъния да отбелязваме заедно Деня на Румънската армия, Деня на героите на Румъния, Националния празник на България, годишнини от Плевенската епопея“, отбеляза още Георг Спартански.

Плевен е много специален град за нас, защото е част и от нашата история като символ на румънската бойна слава“, каза в отговор посланик Предеску. „За мен е много важно младите хора от нашите страни да познават добре общото ни минало и това да ги сближава и считам, че си заслужава да положим общи усилия в тази посока. Следващата година се навършват 145 години от Освобождението на Плевен и ние вече обмисляме идеи за достойното отбелязване на годишнината и увековечаване паметта на загиналите, които ще споделим с Вас в следващи срещи и разговори“, допълни посланик Предеску.

По-късно Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску и кметът Георг Спартански поднесоха цветя пред плочата на загиналите румънски офицери и войници на стената на Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, а в памет на загиналите отец Налуцо Опре отслужи панихида. Същия ден представителите на Дипломатическата мисия на Румъния посетиха Панорама „Плевенска епопея 1877” и Мемориалния парк в с. Гривица.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here