Младата художничка Илияна Чернаева показва графики, рисунки, колажи и детски илюстрации в първа самостоятелна изложба

0
506
Илияна Чернаева

Младата художничка Илияна Чернаева ще покаже оригинални графики, рисунки, колажи и детски илюстрации в първата си самостоятелна изложба. Експозицията ще бъде открита на 29 октомври 2021 г., от 17,30 часа, в Къщата на художниците (ул. „Димитър Константинов“ 17).

Илияна Чернаева и родена през 1989 година в град Плевен. До 7 клас учи в СОУ „Стоян Заимов”, в паралелка с разширено изучаване на рисуване, а неин преподавател е Данаил Ананиев. След това – от 8 до 12 клас, продължава образованието и развитието си в Професионалната гимназия по облекло и текстил „Христо Бояджиев“.

Благодарна е на художника Красимир Коцев, който я подготвя за кандидатстудентските изпити във Факултета по изящни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Приета е и през 2013 г завършва със специалност „Графика” (бакалавър). Продължава развитието си в Нов български университет в София и през 2018 г. завършва магистратура „Илюстрация и графични технологии”, но още от 2016 г. работи като илюстратор в издателство „Скорпио“, където остава три години. Споделя, че от дете харесва илюстрациите на детските книжки и черпи идеи от тях. „Детската книга е като мил спомен, който носи в себе си носталгия, взрив от емоция и малко тъга“, казва още Илияна Чернаева.

В творческата си биография вече е записала множество участия в изложби и конкурси. Още като студентка се включва в груповите експозиции на Факултетите по изобразително изкуство при ВТУ и Нов български университет. Участва и в престижното Международно бианале на малките форми в Плевен (2010 г, 2012 г., 2018 г., 2020 г.), в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово (2013 г, 2015 г), в Рисунки на „Konferans“ (2015 г), в обща изложба „Графика” в Художествена галерия „Рафаел Михайлов“ (Велико Търново, 2019 г). Нейни творби са представяни в Бразиия (2015 г), както и в Плоещ, Румъния (2017 г.) Илияна Чернаева показва своето изкуство и на Бианалето на илюстрацията (2018 г, 20202 г).  

Първата самостоятелна изложба на младата авторка в Къщата на художниците може да бъде видяна в продължение на 2 седмици след откриването. Всички посетители е задължително да носят сертификат за ваксинация, зелен сертификат за преболедуване от Ковид – 19, отрицателен бърз антигенен тест или отрицателен РСR, уточняват организаторите на проявата.

Илияна Чернаева

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here