Валентин Асенов – Хъкъла представя свои живописни творби в Артцентър „Плевен“

0
454
Валентин Асенов - Хъкъла

Изявеният плевенски художник и преповадател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ Валентин Асенов – Хъкъла представя свои живописни творби в Артцентър „Плевен“. Експозицията може да бъде посетена от 28 октомври до 20 ноември.

Авторът показва пейзажи, натюрморти и фигурални композиции, поднесени в типичния негов стил, умело комбиниращ конкретика и абстрактност, наситени с ярка цветност. В картините на Хъкъла яркостта на багрите е невероятно интензивна, цветовете са категорични в своята сила и чистота – червеното, зеленото, синьото и жълтото буквално създават експлозия върху платното и предизвикват у зрителя неподправени емоции.

Друг характерен елемент в работите му е изграждането на композицията от правилни геометрични форми и линии, които обаче не създават усещане за праволинейност, а по-скоро за едно освобождаване от нормите на реалността – къщите и църквите сякаш свободно се реят в пространството, плодовете в натюрмортите са с особени правоъгълни форми и са поставени в нереална среда, дори човешките фигури са някак геометрични. Всичко това подсилва у зрителя усещането, че е въвлечен в една игра, която го държи нащрек и го увлича все повече и повече в странния и жизнерадостен свят на твореца.

През декември 2021 г художникът ще празнува своята 60-та годишнина, на която са посветени творческите му изяви през цялалта година. През месец месец май авторът представи самостоятелна изложба живопис с 25 картини в пловдивската галерия „Аспект“, която предизвика голям интерес сред ценителите и негови колеги.

Биография:

Валентин Асенов – Хъкъла е роден на 22 декември 1961 г. в с. Обител, област Търговище. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Живее и работи в гр. Плевен. Негови творби са притежание на Министерството на културата – България, Художествената галерия „Илия Бешков“ – Плевен, на частни лица и колекции в България, Германия, Турция.

Работи основно в сферата на абстрактната живопис. В платната си умело съчетава вибриращо ярка цветова гама и абстрактна композиция с препратки към традиционния български пейзаж.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here