Новият Център за ранно детско развитие “Стълбичка” ще зарадва малчуганите с първата зала по психомоторика в Плевен

0
1644
Център за ранно детско развитие “Стълбичка”
Зала по психомоторика.

Новият Център за ранно детско развитие “Стълбичка” ще зарадва плевенските деца с първата зала по психомоторика в града. Освен това родителите могат да избират за своите деца процедури в уникална солна стая, терапии с логопед, специален педагог или психолог, както и вдъхновяващи творчески дейности в ателиетата по рисуване и приложни изкуства. Създадено с много любов от психолога Боряна Конова, пространството ще очарова посетителите със своята радостна и позитивна визия, с изобилната светлина и уют в просторните помещения и с естетичните си дизайнерски решения. В предстоящите топли есенни дни малчуганите ще имат възможност да се забавляват и в тих вътрешен двор.  

Центърът за ранно детско развитие “Стълбичка” се намира на ул. “Стефан Караджа” № 25 в Плевен – срещу МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен. Той ще бъде открит официално на 26 септември, а на 27 септември ще започне работа с клиенти. Необходимо е предварително записване за всички дейности на телефон 088 520 9920. 

Огромна придобивка за Плевен е първата специална зала по психомоторика. В нея малчуганите ще играят на воля, но и ще бъдат провокирани от специалисти да изразят и назоват емоциите си, да овладеят и трансформират агресията, да развиват въображението си, мисленето и инициативата си, както и да преодоляват много свои страхове. “Вярвам много в психомоториката, защото виждам положителните резултати от нея. Тя е утвърден метод, който спомага цялостното психично развитие на детето: емоционално, двигателно, когнитивно. Заниманията се случват в специално оборудвано пространство с меки геометрични модули, в група или индивидуално, с един или двама терапевти. Терапията е подходяща за всички деца от 1 до 10 години, за деца с нормално развитие и за деца със затруднения или задръжка. Децата могат да експериментират и да проиграват така наречените символични игри, което е важен критерий за психическото съзряване на детето”, пояснява психологът Боряна Конова, която е и дипломиран терапевт по психомоторика.  

Тя добавя, че методът стимулира преживяването на удоволствие от движението и усещането на тялото като силно, здраво, цяло. Децата не винаги могат да изразят какво чувстват или от какво имат нужда, затова психомоторните терапевти следят и се интересуват какво изразява телесната експресия; как това служи на детето или как води до задръжка. Чрез психомоториката детето ще усъвършенства двигателните си умения, координацията, ориентацията в пространството, времето и в собственото си тяло, ще синхронизира мислите, емоциите и външната им експресия.

Във времена, в които телевизията и таблетите са навлезли от рано в живота на децата, психомоториката се явява като „спасител“ на свободната, непринудена игра. Подкрепя социализацията и усвояването на правила. Въпреки че психомоторната зала е цветна и игрива, тя НЕ е детски кът. Това е място, в което работят висококвалифицирани психомоторни терапевти и играта на децата в залата е терапия с доказано благоприятно действие върху отношението тяло-емоции-външен свят”, конкретизира същността на метода психомоторика Боряна Конова.

В солната стая е забавно, приятно и полезно.

В новия Център за ранно детско развитие “Стълбичка” е помислено и за малките и големи почитатели на солната терапия. Създадена е уникална, покрита изцяло със сол стая, в която са пресъздадени максимално близки условия до тези в солните пещери. Чрез модерна технология (халогенератор) от най-висок клас в стаята се разпрашават фини частици (1-3 мкр) от специална фармацевтична алпийска нейодирана сол със съдържание 99,95% NaCl. Въздухът се обогатява на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма на човешкото тяло. Един сеанс в солната стая (40 минути за възрастни и 20 минути за деца) се равнява на 4 часа разходка в борова гора.

Солната терапия (халотерапията) е естествен, безмедикаментозен, холистичен и приятен метод за подобряване на физическото състояние при редица заболявания и профилактика при хора от различни възрасти. Тя повишава имунните сили на организма и способността му да противодейства на вируси и инфекции, особено чести при смяна на сезоните, пояснява Боряна Конова. 

Кът на логопеда.

Много ценна е и логопедичната дейност в Центъра, която е свързана с диагностика, профилактика и терапия на лица (деца и възрастни) с комуникативни нарушения. Логопед е Юлия Цакова, която има и втора специалност – ерготерапия. Двете й професионални направления чудесно си кореспондират за по-добрата терапия на деца с комуникативни нарушения, убедена е Боряна Конова.

Част от екипа е и Невена Делчева – специален педагог и автор на чудесна детска книжка. Тя има сериозен опит с деца със специални образователни потребности (СОП), като е практикувала професията си в различни градове на България.    

Петя Янева е педагог с дългогодишна практика в детски градини. Нейната роля в Центъра е да посреща на регистратура малките клиенти и техните родители.   

Художничката Владимира Йорданова посвещава в тайните на рисуването своя ученичка.

Любителите на рисуването ще открият в “Стълбичка” пространство, в което да творят и да намират вдъхновение. “Артшколата на „Стълбичка“ ще бъде като книжка с приказки, която децата сами ще изрисуват. Изкуството развива сетивата, образното мислене, креативността и формира естетически усет у децата, пояснява артпедагогът и художник Владимира Йорданова, която има огромен професионален опит, включително с водене на курсове по рисуване за деца и възрастни. Младите творци, които тя ще обучава, са разделени във възрастовите групи 5-10 години и 10-15 години, за да решават различни творчески задачи, съобразени с индивудиалното ниво на всеки.

Творческите натури могат да развихрят въображението си и в артателиетата по приложни изкуства в “Стълбичка”. По време на заниманията малките творци ще могат да се разтоварят от своите ежедневни занимания, но и да се обучават и да развиват креативността си, фината моторика, усета си към естетиката и цветовия баланс в пространството. Децата ще се докоснат до различни материали и ще се запознаят с интересни за тях техники. Основната цел на тези ателиета е да провокират интереса към творческото мислене и да надгражда уменията на подрастващите. Участниците ще са разделени във възрастовите групи 4-7 години и 8-15 години.

Творчески предизвикателства в ателиетата по приложни изкуства с Миглена Льонг.

Водеща на курса е Миглена Льонг – творец с повече от 13-годишен стаж в областта на приложните изкуства, като много от арттехниките е усвоила по време на обучения в Унгария и Германия. Водила е различни занимания с деца и възрастни, а общуването й с малчуганите се случва с много внимание и умение да запали и развие творческия им пламък.

За Боряна Конова

Боряна Конова е на 33 години, дипломиран психолог. Завършва магистратура “Психологично консултиране и съдебни психологични експертизи”. Има над 10-годишна практика. Кариерата й започва като детски психолог в Център за обществена подкрепа в град Варна. В последствие работи в Дом за деца, лишени от родителски грижи “Детелина” – Плевен до неговото закриване, а след това – и в Дома за медико-социални грижи – Плевен, където натрупва голям и широкоспектърен професионален опит. Боряна Конова консултира и в Дневния център към Дома за медико-социални грижи, в който пък работи с деца и родители от целия град. Не спира да надгражда квалификацията си с многобройни обучения, свързани изцяло с ранното детско развитие. Сред тях са психотерапевтичните методи психодрама, позитивна психология, психомоторика и др.  

    

Художничката Владимира Йорданова създава приказен цветен свят в уютния вътрешен двор на „Стълбичка“.
Центърът за ранно детско развитие “Стълбичка” се намира на ул. “Стефан Караджа” № 25 в Плевен – срещу МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here