Новата стихосбирка “Обръщалце, обръщалце…” на плевенската поетеса и журналистка Христина Комаревска излезе от печат

0
118
“Обръщалце, обръщалце...” Христина Комаревска

Новата стихосбирка “Обръщалце, обръщалце…” на плевенската поетеса и журналистка излезе от печат. Книгата е събрала 60 стихотворения и 4 разказа, а илюстрациите са на любимия й художник Салвадор Дали.

В 15-та си поред творба авторката отново изследва предпочитаните от нея теми. Поетичните й произведения са вълнуваща животопис, лична равносметка на изминалия път, преоценка на стореното и пропуснатото, а в заглавието “Обръщалце, обръщалце…” има малка закачка, която препраща към всеизвестната реплика на злата царица от приказката „Снежанка и седемте джуджета“ на Братя Грим: “Огледалце, огледалце от стената…”.

Мотото на титулната страница на книгата пък гласи: „Ходете, като че ли целувате земята с краката си” (Дзен), с което поетесата отправя и своето послание към всички читатели: да се стремим постоянно към усъвършенстване и към това да бъдам по добри хора.

Книгата “Обръщалце, обръщалце…” е 15-та поредна в творческия път на авторката, появи се в навечерието на рождения й ден – 18 март, и ще бъде представена официално в края на творческия сезон на плевенските писателите – през месец юни. Предстоят и творчески срещи с читатели в други градове.

За Христина Комаревска

Христина Комаревска е родена в село Одърне, Плевенско. Завършила е Руската езикова гимназия в Плевен и педагогика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Работила е като репортер и редактор във вестници, издателска къща и телевизия. Автор е на поетични книги, сред които „Горчиво колендро”, „Забранено за влъхви”, „Жива вода”, „Боси пилигрими”, „Душа назаем”, „Шепот на раковина”, “Време за писане”, “Гонг и тишина”, “Стълба от дим”, “Дисекция на пилигрима”, която включва лирика и есета за смисъла на битието. Миналата година издаде стихосбирката си “Полъх от лавандула”

Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител е на награди от национални конкурси, сред които наградата на Община Плевен за поезия „Рена Попова”. Творчеството й е превеждано на чужди езици в сборници и алманаси. Живее и работи в град Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here