Новата стихосбирка „И тъмното почва да свети“ на Павлина Йосева ще бъде представена в Творителница „О`Писменехъ!“

0
1015
Павлина Йосева

Новата стихосбирка „И тъмното почва да свети“ – избрано, на Павлина Йосева ще бъде представена в Творителница „О`Писменехъ!“ (ул. „Петко Каравелов“ 8 „a“) в Плевен. Срещата с публиката ще е на 10 септември от 18,30 часа.

Книгата се състои от четирите цикъла стихотворения „И са близнаци нищото и нещото“, „Прочетена Вселена“, „Селото ми бавно изтънява“ и „Звездите падаха като кошути“. Редактор е Орлин Миланов, а автор на предговора е художникът Диян Павлов – Джими.  

Многоцветна и изпълнена с несекваща енергия, Павлина Йосева не се побира в рамки и определения, но все пак за нея трябва да се знае, че е поетеса, художник, автор и изпълнител е на поетични спектакли, актриса на свободна практика, режисьор и оператор на няколко документални филма. Родена е на знаковата дата 24 май и от известно време живее в град Долни Дъбник, от където често отскача до разнообразни културни събития, които се провеждат в Плевен и в страната. Определен период от време живее и в Испания, но коренът й се оказва много силен и я дърпа силно обратно, в Родината.

Където и да е, нейната многолика творческа същност не спира да търси и намира реализация. Вдъхновенията за поетичните й творби я посещават предимно нощем – в мекото вълшебство на тъмното, когато сетивата се отварят и римите се леят. Зад гърба й са поетичните книги „Трудна за сънуване” (2006 г.), „Още тишина” (2011 г.) и хумористичната „Еротика по селски” (2011 г.), която включва първите български стихове, написани на родния шемунски диалект. Двуезичната й книга „Отвъд тишината“ (2013 г.) е преведена от Христо Граматиков на руски език и е представена в Дома на писателя в Санк Петербург. Тя е носител на три национални литературни награди, член е на Съюза на шуменските писатели и на Градския писателски съюз в Санкт Петербург, Русия.

Лекотата, с която се четат стиховете на Павлина Йосева, може да бъде нарушена единствено от спонтанен спазъм в гърлото и от внезапната влага в очите, предизвикани от поетичните откровения – толкова земни, толкова красиви, толкова лични, толкова искрени!“, споделя Диян Павлов – Джими в предговора към новата й книга.

Сред многобройните таланти на Павлина е този да помни всички свои стихове наизуст. Тя е надарена и с рядката способност да предизвиква искрен смях у публиката със своите хумористични творби. За да достави радост на повече хора, обикаля страната със свои оригинални моноспектакли (превъплъщава се в образа на баба Мара), а често и в артистичен тандем с Надежда Цанкова, която впечатлява аудиторията с изпълненията си на китара, кавал и тъпан.

Освен всичко изброено, Павлина Йосева е била ръководител „Театър“ при Междунардна асоциация за българско изкуство по света, докато живее в Испания. Като художник, тя има участия в общи, международни и благотворителни изложби. Досега е подредила осем самостоятелни експозиции в България и чужбина. Вярва, че изкуството осмисля живеенето и пришива криле на дните и нощите ни, а поезията е летене. „Знам, че сме Тук, за да разгърнем потенциала си до край, за да бъдем добри и да обичаме“, споделя тя и се стреми всеки миг от земния си път да следва това верую и да празнува живота – с усмивка и позитивизъм.

Снощи Павлина Йосева представи авторския си хумористичен спектакъл „За хубавото на лошото“, подкрепена от Надежда Цанкова. След многобройните й трансформации, с които впечатли и забавлява публиката в кафе „Бордо“, тя покани почитателите на мерената реч да се срещнат с другото й, сериозно лице на 10 септември и представи в аванс няколко свои стихотворения.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here