Николай Табаков представя книгата си „Р-р-разкази“ пред плевенска публика

0
167
ХГ
ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев"

Николай Табаков представя книгата си „Р-р-разкази“ пред плевенска публика. Литературната среща е днес, 16 март, от 17,30 ч., в в ХГ Дарение “Колекция “Светлин Русев”. Организатор на събието е Сдружение „Дружество на писателите “ – Плевен.

„В разказите – както и в романите си, Николай Табаков не изневерява на себе си: описва чешити, описва чудесии, описва самобитности. Описва живота така, че да го превърне в литература, а литературата я кара да описва така, че да се превърне самата тя в живот. А той, авторът, Николай Табаков, обича с неподправен хъс и с преданост и единия, и другата, и тази негова обич избива върху писателското му перо с цялата си свежест, с всичкия му талант. И се предава на нас, читателите, които четем чешитските му разкази, чешитски и самобитни, и се радваме на чудесиите в тях, с цялото си сърце се радваме и – радвайки се, сами ставаме чудесни“, пише за сборника литературният критик Митко Новков

Николай Табаков е роден на 13.11.1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Детството си прекарва в Димитровград, а от 11-годишна възраст живее във Видин и учи във Враца. От 30 години живее в София. Завършва „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, почти 26 години е собственик и управител на издателство „Анубис“, но вече не се занимава с оперативна издателска дейност. Автор е на тринайсет книги – от тях десет романа, три сборника с разкази и детски роман. Две от книгите са преведени и издадени на сръбски език, три са преведени и издадени на руски език и още две – преведени и издадени на немски език. Носител е на националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ за цялостно творчество (2021).

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here