Награждават отличените в Националния конкурс за българска драматургия “Иван Радоев” на 1 април

0
335
ДКТ

Отличените в 12-то издание на Националния конкурс за българска драматургия “Иван Радоев” ще бъдат обявени и наградени на 1 април, информират от Плевенския театър. Ще бъдат връчени Голяма награда в размер на 2000 лева и две поощрения по 500 лева, едното от които е за куклена пиеса.

Конкурсът започна на 3 януари 2023 г. и в него се състезаваха текстове за драматичен и куклен театър, които не са поставяни до провеждането му и не са участвали в други конкурси за драматургия. Организатори на събитието са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

В същия ден творческият екип на Театъра ще почете 96-тата годишнина от рождението на изявения български поет и драматург Иван Радоев, който е и патрон на Храма на Мелпомена в Плевен, с неговата пиеса “Чудо”. В постановката участват Станка Калчева – гост, Ленко Гурков, Сергей Константинов, Георги Енчев и Петьо Кръстев. Режисьор е Надя Панчева, сценографията е на Ясмин Манделли, а композитор е изявеният и многократно отличаван Христо Намлиев.

За Иван Радоев

Българският поет, драматург и журналист Иван Радоев е роден на 30 март 1927 г. в плевенското село Пордим. Учи право и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, а след това работи като редактор във в. „Стършел”, главен редактор е на БНТ, драматург на театрите „Сълза и смях”, „София” и на трупата в Перник. В наследство оставя много стихове и 25 пиеси, повечето от които са подлагани на унищожителна критика от тоталитарната власт в България, но пък са обичани от публиката и се радват на дълъг живот – само „Човекоядката”, режисирана от Младен Киселов в Театър „София” в средата на 80-те, е играна повече от 400 пъти.

Въпреки безкрайните трудности, с които е осеян творческият му път, големият български творец запазва достойнството си и остава верен на високите си нравствени и художествени критерии за творчество. Не изневерява на моралните си устои и не спира да разобличава смело и категорично абсурдите на обществото. Голямата му награда е огромната любов на публиката. Пиесите на Иван Радоев се поставят до днес на български и чуждестранни сцени, а поезията му продължава да вълнува.

Неговото име носи Плевенският драматично-куклен театър.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here