Не беше одобрен единственият идеен проект за изработване на скулптурна композиция „Двете сърнета” за парк „Кайлъка“ в Плевен  

0
657
Двете сърнета

Единственият представен идеен проект за изработване на скулптурна композиция „Двете сърнета” за парк „Кайлъка“ в Плевен не беше одобрен, информират от пресцентъра на Община Плевен. Решението е на назначената със заповед на кмета Георг Спартански конкурсна комисия, председателствана от заместник-кмета Стефан Милев.

Проектът е придружен от макет в мащаб 1:5, каквито са конкурсните изисквания, и е разгледан днес в рамките на обявения от Община Плевен конкурс. Представените документи са в пълен обем, но проектът има пластични и композиционни слабости, смятат членовете на комисията и решават единодушно конкурсът да бъде прекратен.

Двете сърнета

С решение на Общинския съвет в Плевен от април 2023 г. беше подкрепено предложението на Община Плевен да бъдат инвестирани собствени бюджетни средства в размер на 17 000 лв. за възстановяване на знаковата за поколения плевенчани скулптурна композиция на двете сърнета в парк „Кайлъка“, които са екпонирани през 60-те години на миналия век под каменен свод в района на ресторант „Пещерата“, а през 1996 г. са откраднати и не са открити от органите на реда. В архива на Общината, в Регионалния исторически музей и Държавния архив липсват документи кой е творецът, изработил тези скулптори, за да се предприеме процедура по тяхното възстановяване.

През 2017 г. Министерството на отбраната предостави на Община Плевен за изработването на паметника на Емил Димитров бронзови оръдейни гилзи, като неизползваната част от тях се съхранява в склад. Наличието на материал дава възможност за възстановяване и на скулптурната композиция на сърнетата на същото място в „Кайлъка“. За възстановяване на тази знакова за поколения плевенчани композиция беше обявен конкурс през юни 2023 г., който беше прекратен след месец, тъй като и двата постъпили проекта не отговаряха на някои от посочените изисквания.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here