С изложба на македонския художник Tасим Кадрия откриват новия творчески сезон в Къщата на художниците в Плевен

0
375
Тасим Кадрия

С изложба на македонския художник Tасим Кадрия откриват новия творчески сезон в Къщата на художниците в Плевен. Живописното събитие ще е на 15 септември, от 18 ч.

Тасим Кадрия е роден на 1 август 1961 в Слупчане, Република Северна Македония. Завършва основно образование в родното си село, а средно образование – в гимназията “Гоце Делчев” в гр. Куманово. През 1984 г. се дипломира в Художествената академия “Св. Климент Охридски” – Скопие, със специалност „Живопис“ в класа на проф. Ристо Калчевски. Оттогава до днес работи като учител по изобразително изкуство в ОУ “Фаик Коница” в родното си с. Слупчане.

Има многобройни самостоятелни изложби, като повечето от тях са в България, а не в родината му. Показвал е свои работи в градовете Перник, Асеновград, Пловдив, Благоевград, Троян, Варна, Бургас, София и др. Представя своето творчество и в колективни експозиции в Турция, Македония, Албания и др.  

“В творчеството си винаги се опитвам покрай богатата палитра на цветовете, изчистените линии и другите елементи в рисуването да присъства и материята в многобройните й варианти, но не като доминиращ елемент, а като допълнение и образност на композицията. Ритмичното движение на дребните форми в картините създава структурна градация и една хармонична чувственост на цветовете и нивата в композицията. На зрителите давам възможност интуитивно да навлязат в един просторен хоризонт, да се срещнат с нещо нереално и в същото време достатъчно реално от гледна точка на човешката носталгия и оцеляване, на човешката мъка и радост…

При разкриването на една природа с остър и твърд релеф , с изразена плътност и багри в композицията на пейзажа си дават среща жестоката виталност, драматичното пулсиране на живота и страстното горене, в които се преплитат реалното и магическото усещане… В моите пейзажи освен огромната енергия, винаги се опитвам да показвам и нещо друго. Аз не перфекционирам реалността. Преминавам през нея и гледам отвъд самата природа и самия човек като личност. Не рисувам действителността, такава каквато я виждаме всеки ден. Материалът и техниката, формите и композицията описват конфликта и силата, от които е изваяна всяка частица на тази реалност”, споделя художникът.

Обича България заради природата и хората, които са искрени, гостоприемни и винаги се отзовават, ако човек има нужда от помощ.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here