Народни певици от НУИ „Панайот Пипков“ спечелиха престижни награди от два национални конкурса

0
806
награди

Народни певици от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, спечелиха престижни награди от два национални конкурса. Онлайн конкурсът за северняшка и добруджанска песен „Пендара“ – Попово, започва на 5 май и в него се включват 216 изпълнители от страната и чужбина, 101 от които продължават във втория му етап. 14-годишната Ралица Хайдърска спечели първа награда и право на участие в предаването „От българско по-българско“ по телевизия Скат. В първия кръг гласовитата девойка се представи с песента „Иван на Радка думаше“, а във втори изпя „Янкин брат“, която по изискване на регламента беше избрана от журито. И народни двете песни са от Северняшката фолклорна област на Бъгария.

Ема Петкова и Диляна Кирова пък бяха отличени със специални награди – поощрения. И трите талантливи момичета са ученички на Силвия Хъйдърска. Отличията бяха присъдени от тричленно жури в състав добруджанските народни певици Калинка Вълчева и Галина Дурмушлийска и северняшкият народен певец Даниел Спасов, който е и продуцент в БНТ.

На 11 юли на открито пред Дома на културата „Д. Коларов“ в Попово трябваше да се състои галаконцерт и офциално награждаване на отличените изпълнители, но събитието беше отменена заради епидемичната обстановка. Организаторите на конкурса са Сдружение „Цветница“ с председател народния певец Петър Кирилов и Община Попово.

Плевенските талантливи народни певици са оценени подобаващо и на 12-то издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ – Монтана. Ралица Хайдърска отново завоюва най-престижната първа награда във втора възрастова група, Ема Петкова е отличена с втора награда, а Нели Тонова – с поощрение. Преподавателка на момичетата е Силвия Хайдърска. С втори награди са отличени Симона Бецова – 6 клас, и Ивана Мирославова – 11 клас, ученички на Елка Недялкова.

Заради ремонт на сградата на младежкия дом в Монтана, в която е сцената на конкурса, през тази година той беше под формата на видеоконкурс. Желаещите да участват изпращаха видеоизпълнения на народни песни, танци, хора и инструментални изпълнения, които бяха оценявани от компетентно жури от изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти и хореографи. „Напеви от северозапада“ се организира от Община Монтана, Младежкия дом в града, сдружение „Младежки Северозапад“ и Школа по български народни танци „Стоянови“- Монтана. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here