Напусна ни големият плевенски художник Петър Мичев – Педро

0
244
Петър Мичев - Педро
Петър Мичев - Педро, снимка: в. "Труд"

Напусна ни големият плевенски художник Петър Мичев – Педро, тази нощ, съобщиха негови близки.

Петър Мичев – Педро е роден на 9 май 1955 г. в Плевен, и е един от най-успешните български художници. Той е самобитен талант, а картините му преливат от силни емоции и внушения. Специално място в творческия му свят заема жената – със своята чувствителност, нежност и мистичност. Темата за любовта е движеща сила за твореца, който изгражда свой собствен стил на изображение и го следва неотклонно през годините.

Педро е сред най-успешните български художници, радващи се на европейско и световно признание. Светът го открива през 1990 г., когато в галерията “Остър ъгъл” в Брюксел негови картини са изложени до творби на Салвадор Дали. Следват 10 години, в които представя успешни изложби в Париж, Франция. За взискателната френска публика го открива галерия “Романет”, която налага като име младия Пикасо.
 
Творби на Петър Мичев – Педро са представяни във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург, Дания, Румъния в рамките на десетки самостоятелни изложби в Европа, Америка, Азия. Участвал е в стотици групови вернисажа, а негови произведения са притежание на над 30 музея, както и на много от най-известните личности по света, сред които Джордж Буш и Владимир Путин. Освен в музея на Ватикана, картина на Педро има и в частната колекция на папа Йоан Павел Втори.

Творбата му „Мадона от Флорида” се намира в музея на Сената в САЩ. Тази негова картина е избрана и за символ на щата Флорида и е отпечатана върху специална пощенска марка. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш, го представя като единствения жител на щата, записан в Енциклопедия “Британика”. След петгодишен престой в Тампа, осеммилионният град номинира българина за Личност на годината.

Поклон пред светлата му памет и съболезнования на близките!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here