Над 500 танцьори ще събере десетото издание на Националния фолклорен фестивал “Любимото ми хорце” в Плевен

0
1515
Анелия Дечева, Джейлян Демирев и др.

Десетото издание на Националния фолклорен фестивал „Любимото ми хорце“ ще събере в Плевен за пореден път над 500 танцьори от 20 танцови формации от цялата страна. Ще бъдат представени градовете Варна, Русе, Горна Оряховица, Велинград, Левски и др. Събитието ще е на 8 юни, събота, от 10 ч., в Летния театър в парк „Кайлъка“. Входът е свободен. Организатор е Клуб „Северняците“ с ръководител Джейлян Демирев, информира той на пресконференция в клуба на БТА в Плевен днес. Сред спомоществователите на форума е МЦ КИРМ “Св. Елисавета” с управител доц. д-р Емилияна Конова, а за първа година и Община Плевен подкрепя проявата.  

“Северняците” ще се изявят с близо 180 танцьори. По традиция те ще открият фестивала с динамичен танц. Освен това ще представят и постановката, с която участваха в спектакъла „Шуменската гара“ на 11 май в НДК в София. Проявата събра на една сцена над 1 500 танцьори от цялата страна и беше организирана от Асоциацията на хореографите в България, а Плевен беше представен достойно от „Северняците“ и Танцов състав “Вита” при Медицинския университет в града с ръководител и на двата състава Джейлян Демирев.

Задачата на общинското ръководство е да подпомага всички културни институти в града, каза Анелия Дечева, началник на Отдел “Култура и туризъм” в Община Плевен. И добави, че местната администрация полага усилия, за да съхрани българският фолклор, като го популяризира.  

Десетото на издание на фестивала ще бъде закрито на площад “Възраждане“, където всички участници ще се хванат на общо хоро, а плевенчани и гостите на града ще имат възможност да се присъединят към него.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here