Диригентът Георги Милтиядов и Плевенската филхармония са удостоени с отличията „Млад музикант на годината“ и „Музикален проект на годината“ 2023

0
185
Музикант на годината 2023
От ляво надясно: Георги Милтиядов, Вероника Тодорова и Веско Ешкенази; снимка: БНР

Диригентът Георги Милтиядов и Плевенската филхармония са удостоени с отличията „Млад музикант на годината“ и „Музикален проект на годината“ 2023. Наградите бяха връчени в Първо студио на Българското национално радио, на официална церемония с водещи Ирена Гъделева и Спас Крайнин. Събитието беше под патронажа на Министерството на културата.

Предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ провежда национална анкета сред слушателите на БНР за избор на българския „Музикант на годината“ в класическите жанрове от 1991 г. Наградите имат за цел да отличат най-значимото в музикалния живот у нас през изминалата година. Екипът на радиопредаването включва Ирена Гъделева, Татяна Иванова и Росица Кавалджиева – Христова.

В категория “Млад музикант на годината” слушателите подкрепиха Георги Милтиядов – диригент на Плевенската филхармония, композитор, аранжор, пианист и певец.

В категория “Музикален проект на годината” с приза беше удостоен проектът “В света на музиката” с участието на Плевенската филхармония и солистите Веско Ешкенази – цигулка, и Вероника Тодорова – акордеон. Диригент е Георги Милтиядов. Вълнуващият проект продължава да завладява публиката навсякъде в страната. Очаква се скоро той да има продължение.  

“Дойде време официално да изкажа благодарността си, затова че тази година получих първите си две награди в националната класация на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ по БНР. А именно:
„Млад музикант на годината“ и „Музикален проект на годината“. Благодарен съм, че в годината на моята 25 годишнина бях номиниран и избран в наградите „Музикант на годината“. Щастлив съм, че „В света на музиката“ беше отличен в категорията „Музикален проект на годината“. Знаете – Плевенска филхармония, невероятният Веско Ешкенази (цигулка), неотразимата Вероника Тодорова (акордеон) и моя милост като диригент и аранжор. Очаквайте скоро продължението на В света на музиката“! Благодаря Ви за признанието, скъпа публика!=, коментира по повод отличията Георги Милтиядов.

Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония, благодари на журито и на многобройната публика на проекта „В света на музиката” и заяви, че в бъдеще на афиша на концертите ще стои и прекрасният символ “Музикант на годината”.

33-тото издание на националната анкета “Музикант на годината” 2023 бeше с нов регламент. Слушателите направиха своите предложения в пет категории:

Музикант на годината
Млад музикант на годината 
Ансамбъл на годината
Музикален проект на годината
Музикален педагог на годината

7-членно специализирано жури разгледа предложенията и от тях определи номинации в петте категории. Гласуването продължава до 31 март 2024 г. за номинираните музиканти, ансамбли и проекти, а онези от тях, които имаха най-много гласове, бяха обявени за победители в анкетата.

Снимки: БНР

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here