Над 650 са участниците в първото издание на Националния фолклорен конкурс “От извора на Севера” в град Пордим

0
614
От извора на Севера - Пордим

Над 650 са участниците в първото издание на Националния фолклорен конкурс “От извора на Севера”, който се провежда на 24 и 25 юни на нова открита сцена в центъра град Пордим и е под патронажа на Детелин Василев – кмет на Община Пордим. Изпълнителите са на възраст от 4 до 87-годишна възраст, разпределени в 6 възрастови групи и 5 раздела: Индивидуални изпълнители – народно пеене и инструменталисти – народни и класически (акордеон) инструменти; Народни хорове, Камерни ансамбли (дуети, триа, квартети, квинтети и т.н.), Вокални и инструментални групи, Народни оркестри; Танцови състави, Танцови ансамбли; и Ансамбли и групи за пресъздаване на обреди и обичаи.

Участниците са организирани и в няколко категории, в зависимост от това дали учат в специализирани музикални училища или музикални паралелки на общообразователни училища, или развиват дарбите си в читалища, клубове, школи, начални и основи училища и др. На сцената ще излязат участници от градовете Пордим, Плевен, Варна, Ловеч, София, Котел, както и от района на Силистра, Търговище и др. населени места. Изявите им ще бъдат оценени от жури с председател народния певец и телевизионен водещ Даниел Спасов и членове Милен Иванов, Пламен Димитров, д-р Ангел Добрев и Мартин Мочков.

Почетен гост на събитието е проф. Константин Шопов, музикант,  фолклорист, преподавател и създател на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“. Освен към неговата юбилейна 80-та годишнина, събитието е и своеобразен поклон пред всеотдайния творчески път на народните певици Величка Димитрова, дългогодишна  солистка на Северняшкия ансамбъл, и Василка Дамянова, солистка на Мистерията на българските гласове, които също празнуват своите 80-годишнини.

Организаторите на форума не пропускат да изразят уважението си и към дългогодишните солисти на Северняшкия ансамбъл Димитър Димитров, Надка Томова и Елка Петкова и маестро Иван Вълев, който три десетилетия е художествен ръководител и диригент на Северняшкия ансамбъл, композитор и фолклорист (той извървя земния си път през 2010 г.).

Целите на мащабния фолклорен конкурс са развитие и популяризиране на музикалния и танцов фолклор от Средна Северна България и издирване и подпомагане реализацията на млади фолклорни таланти. В рамките на събитието ще бъде представен сборникът “От извора на Севера” с нотирани над 50 автентични народни песни от Средна Северна България. Негови автори са младата народна певица на северняшки песни Полина Порумова и народният певец Християн Ангелов от Пордим.  

Конкурсната програма днес приключва в 18,30 ч. Утре изпълнителите ще се изявят в интервала 9-19,30 ч., а галаконцертът и награждаване на победителите в конкурса ще се състоят от 20,30 часа.


Организационният комитет на събитието включва Борислава Симеонова, Полина Порумова, Християн Ангелов и Минчо Минчев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here