Албена Галева спечели ценителите на красивото с първата си изложба живопис “Всичко е любов” в родния Плевен

0
658
Албена Галева
Албена Галева

Плевенчанката Албена Галева спечели ценителите на красивото с изложбата си живопис “Всичко е любов”, която беше открита тази вечер в Къщата на художниците (ул. “Димитър Константинов” 17).

Пейзажи, портрети на красиви млади жени и натюрморти сподели с публиката авторката, за която това е четвърта самостоятелна експозиция, но първа и дълго мечтана в родния й град. Творбите са рисувани през последните няколко години и отразяват богатата й душевност, романтичната й нагласа и търсене на хармонията навсякъде около нея.

Особено впечатление направиха живописните й творби върху стари дървени дъски. Художничката сподели, че често шофира из любимите й Родопи, където се натъква на изоставени стари къщи и дъски с история. “Щом видя дъската, вече знам какво ще има на нея”, сподели за “Духът на Плевен” тя и добави, че дървото се обработва по специален начин, след което рисува картината. На тази необичайна, но много ефектна основа, изгряват стари къщи, цветя, пейзажи и др. произведения на изкуството.

Авторката представи картини, изобразяващи различни сезони от годината. Конете й са волни и красиви, морето – завладяващо и вдъхновяващо, а поляните – символ на необятното. В унисон с един от най-магичните празници в народния календар на българите – Еньовден, който се отбелязва днес, Албена Галева посрещна гостите си с пъстри букети от билки и предложи своя прочит на традицията, изобразен на живописното платно.

„Еньовден“

Тя приветства присъстващите на артсъбитието и благодари на семейството и приятелите си, които я подкрепят през всички години, провокират я да твори и да споделя изкуството си с публиката.

За Албена Галева

Тя е завършила Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ в Троян, а в последствие и Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград със специалност “Педагогика на изобразителното изкуство”. От 2001 г. до момента преподава изобразително изкуство в начален и прогимназиален етап в училища в София.

С живопис започва да се занимава преди 10 години, като до момента има 3 самостоятелни изложби. Първата й среща с публиката е през 2013 г., като поканата за нея е отправена от докторът по педагогика Ваня Кастрева, бивш зам.-министър на образованието и дългогодишен началник на Регионалния инспекторат по образованието в София – град.  

Следва самостоятелна изява в Карлово, организатор на която е бизнесдамата и художничка Кунка Бакалова. Пак по нейна покана плевенчанката участва в артпроекта „Картина от мнозина“, в който се изявяват шестима нейни ученици и печелят награди от Международния конкурс „Рицар на четката“ – от създаването му в него се изявяват над 2000 млади автори от 18 държави.

Миналата година Албена Галева и нейната приятелка Йовка Мечкарова откриват своята първа съвместна изложба в галерия „Джамията” в Дупница. Те показват 32 живописни платна, изобразяващи любовта им към българщината. Албена Галева представя платна с автентични стари български възрожденски и родопски къщи и други приказни гледки от българската природа. 

В творческия си път плевенчанката участва в няколко пленера, сред които „Родопска приказка“ в Смолян и „Нарисувани усещания“ в Свиленград.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here