“Нацията на влюбените” е първата премиера за новия театрален сезон на ДКТ “Иван Радоев”

0
416
ДКТ

“Нацията на влюбените” е първата премиера за новия театрален сезон на ДКТ “Иван Радоев” в Плевен. Спектакълът ще се играе на 5 септември, от 19 ч.

Автор на пиесата е Михаил Дурненков – той създава творбата си по „Време second hand“ на писателката от Беларус Светлана Алексиевич, която е отличена с Нобелова награда за литература за 2015 г. Режисьор е Мартинш Ейхе (Латвия), сценографията е на Памела Бутане (Латвия), а хореографията – на Анна Кабакова и Яница Атанасова.

Участват актьорите от плевенската трупа Диана Ханджиева, Йоана Кирчева, Камелия Хатиб, Екатерина Стоянова, Красимира Кузманова – Кокран, Маргарита Костова, Мария Илиева, Милена Ерменкова, Надя Керанова, Нина Илиева, Теона Димова, Александър Кънев, Антъни Пенев, Валентин Василев, Васил Витанов, Мариан Дулчев, Михаил Михайлов и Сергей Константинов.

Във „Време second hand“ авторката е събрала записвани в продължение на години в края на миналия и началото на този век истории на стотици обикновени хора, преживели епохата на Съветския съюз. Както самата Алексиевич пише в сайта си, за свой писателски жанр е избрала гласовете човешки: на хората от улицата, зад стъклото на прозорците… Острата и откровено човешка лична позиция на писателката за случващото се в родината й и в Русия изобщо среща обществен отглас по-често в чужбина. А там, където е родена и отрасла, вече я хулят и официалната позиция на институции и критика не е изпълнена с любов. В момента тя живее в Германия.

Драматургът Михаил Дурненков подбира 15-ина лични истории от романа на Алексиевич – предимно на жени, и създава своята пиеса „Нацията на влюбените”. Самата авторка е дала благословията си за текста. В спектакъла се използва много широко мултимедия. Визуалните решения в спектакъла са много интересни, както и декорът. Специално за представлението е композирана музика.

“Решението на режисьора е да събере героите в една голяма комунална квартира. Докато единият разказва своята съдба, другите живеят всекидневния си живот със своите битови ангажименти. Чрез личните истории се стига до мащабната картина на времето и онези процеси и грандиозни събития, които ни се стовариха на главите през целия 20 век”, поясни за „Духът на Плевен“ Димитър Кабасов.   

Той припомни, че Светлана Алексиевич е автор и на книгата “Чернобилска молитва”, по която беше създаден филм, има романи за Афганистан, Чечня, за жените и девойките на фронта по време на Втората световна война – книгата се казва “Войната не е с лице на жена”, а Максима Боева направи по нея невероятния спектакъл “Косвени щети”, който се играеше в театър “Азарян” в София и беше отличен с “Икар” в категория “Дебют”. “България в това отношение може да се каже, че е пионер и първопроходник в това текстовете на Алексиевич да бъдат не само превеждани и издавани, но и да стигат до сцената”, допълни Димитър Кабаков.  

Спектакълът беше представен предпремиерно на плевенска сцена на 5 май 2023 г.    

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here