Внезапно ни напусна плевенският художник и преподавател в НУИ “Панайот Пипков” Пламен Пенов

0
5880
Пламен Пенов

Внезапно ни напусна плевенският художник и преподавател в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” Пламен Пенов.

Той е роден на 29 януари 1958 г., а през 1982 г. завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност “Графични изкуства”.

От 1983 г. участва във всички представителни изложби в България и чужбина – в Италия, Испания, Швейцария, Германия, Швеция, Куба, Словакия и др., както и в гостуващи колекции на българска графика в Полша, Русия, Кувейт, САЩ, Япония, Южноафриканската република, Норвегия, Финландия и др.

Голяма част от графиките му са притежание на галерии, музеи и частни колекции в България и чужбина. Носител е на повече от 10 престижни награди. Член е на Съюза на българските художници и на Асоциацията на френските художници “Artistes du Monde” – Cannes.

От 2007 г. е преподавател по изящни изкуства и изобразително изкуство в НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, а негови ученици са носители на награди от наши и международни конкурси.

„Графиките на Пламен Пенов съдържат метафорични, иронични и понякога малко тъжни и извисени над земята образи и персонажи… Полет на душата“, казва за неговите творби Ирина Колбасова.

Поклон пред светлата му памет!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here