Националният парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ гостува на Панорамата с ценна изложба и юбилеен сборник

0
201
храм-паметник “Рождество Христово” в град Шипка

Националният парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ гостува на Панорама “Плевенска епопея 1877” с изложбата “120 години храм-паметник “Рождество Христово” в град Шипка” и едноименен юбилеен сборник.

Гостуващата изложба е посветена на 120-та годишнина от освещаването на Храм-паметника „Рождество Христово“ край град Шипка на 15 септември 1902 г. Богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на Храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините.

Посетителите могат да видят две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени съответно от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски пехотен полк, отбранявали Шипка редом с българските опълченци.

Интерес буди и малка двустранна икона – от едната страна е изобразено „Рождество Христово“, а от другата – посмъртна фотография на император Александър II.

Във витрини ще са представени икони, евангелие и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Експонирана ще бъде и релефна карта на Шипка и околността, възпоменателни медали, марка, предмети и пощенски картички, свързвани с откриването на Храма.

По време на тържествата българските опълченци, носители на руския орден „Свети Георги“ (Георгиевски кръст) са наградени с руски възпоминателни наградни чаши. Изработени са от масивно сребро с вензела на руския император Николай II, а вътре са позлатени. На външната страна на дъното е гравирано името на наградения опълченец. Чашата, експонирана в изложбата, е принадлежала на опълченеца Благо Георгиев от 2-ра дружина.

Друг вид подаръци, раздавани на опълченците, са керамичните чаши, дело на сливенски майстор грънчар по поръчка на Поборнико-опълченското дружество в Сливен. Представената в изложбата чаша е принадлежала на опълченеца от 1-ва дружина Стойко Монов Стоянов.

След откриването на изложбата ще бъде представено второто издание на юбилейния сборник „Храм-паметник „Рождество Христово” край град Шипка“. Книжното тяло е с обем от 240 страници. В него има три нови статии – за живота и дейността на архимандрит Сергий (най-дългогодишния предстоятел на Храм-паметника), за военните маневри, съпътстващи тържествата по освещаването на Храма, за посрещането на официалните гости в гр. Казанлък.

Допълнителна информация има за мемориалния характер и статута на Храма, за криптата му, както и за реставрациите, проведени през последните 20 години. Преработени са биографичните бележки, снимковият материал и корицата.

Изложбата и сборникът ще бъдат представени официално от директора на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов на 28 февруари 2023 г. от 12,00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

Експозицията може да бъде разгледана до 20 април 2023 г. Културната проява е част от мероприятията, организирани от Регионалния военноисторически музей в Плевен и Община Плевен по повод отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на България. 

Информация: Регионален военноисторически музей – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here