Многолика изложба с живопис, скулптура и пастели на именитите плевенски творци Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика беше открита в Плевен

0
128
Убавка Тончев

Много ценители на изобразителното изкуство уважиха откриването на многоликата изложба с живопис, скулптура и пастели на именитите плевенски творци Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика. Събитието се състоя тази вечер, 21 март, в Артцентър “Плевен”.

Както обикновено, артистичното семейство се представя в обща експозиция, а така творческият дух на Костика продължава да присъства ярко и осезаемо в културното пространство не само на Плевен, въпреки че той напусна този свят през 2019 г.  

Доказаните и всепризнати творци винаги успяват да впечатлят публиката с майсторство, прецизност, послание. Убавка Тончев е родена в Топли дол, Сърбия. Завършва Националната художествена академия в София със специалност „Скулптура“, след което идва в Плевен и започва творческият й път, на който се отдава изцяло вече 40 години.

Със съпруга си Константин Симеонов – Костика, десетки години са един от най-колоритните творчески тандеми от групата на плевенските художници. Творят и живеят в град Долни Дъбник, където освен ателие имат и собствена леярна, за да няма чужда намеса в творческия процес. Произведения на Убавка Тончев са притежание на световни галерии и частни колекции. Убавка и Костика печелят признание и много награди. Носители са и на престижното отличие на плевенските художници „Художник на годината“ на името на Св. Пимен Зограф.

Настоящата изложба в Плевен беше открита от Светла Тончева, уредник в галерията, която сподели своите дългогодишни впечатления от творческия тандем и анализира художествените светове на двамата автори. Специален поздрав за гостите и скулпторката беше изпълнение на роял от нейната внучка Лана.

Убавка Тончев благодари на публиката и призна, че е много щастлива да сподели своето изкуство с всички присъстващи, защото истинската цел на създадените от нея творби е да радват другите, призна тя. И прие много букети с цветя, поднесени в знак на уважение към нейната творческа работа.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here