Млади художници от НУИ “П. Пипков” изработват арткниги с класически занаятчийски техники

0
474
НУИ

Много вдъхновение и радост сред младите художници в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен донесе Творческата работилница „Арт книга“, която стартира вчера. Събитието е част от едногодишния международен проект „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“, който се финансира от Националния фонд “Култура”. Организатори на проявата са Факултетът по изобразително изкуство към Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” и Сдружение „Самоводска чаршия“.

Плевенските творци работят с огромен ентусиазъм и завидна прецизност върху поставените задачи от техните ментори. Днес заниманията продължават с подвързването на книгите.

Настоящият проект е първият по рода си и има за цел да създаде мост между традиции и съвременност, да възроди класическите занаятчийски техники и да ги трансформира в съвременно изразно средство, поясни за “Духът на Плевен” доц. д-р Красимира Друмева, преподавател във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и участник в проекта. Предвидените обучения, уършопи, ателиета и изложби имат за цел да създадат атмосфера на приемственост, да поставят отпечатък на идентичност и принадлежност към културна общност.

Събитията са насочени към обучението на млади художници във Велико Търново, Русе, Пловдив, Плевен, Сливен, Казанлък и Варна. Създадените от тях произведения ще бъдат представени в изложби. Експозицията в Плевен ще е на 25.11–12.12.2022 г. в Художествена галерия “Илия Бешков”.  

Предстои да бъде издаден албум с архив на всички творчески работилници, изложби и акции. Водещи лектори по проекта са преподаватели от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново, занаятчии и професионални художници с постижения в сферата на изящните и приложни изкуства. Тяхната роля е менторска, с индивидуално внимание към творческия проблем на всеки участник.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here