Две украински деца са приети в Балетната школа на читалище “Съгласие 1869” в Плевен

0
613
Балет

Две украински деца вече са част от голямото семейство на Балетната школа на читалище “Съгласие 1869” в Плевен. “Ваня и Маша са братче и сестриче, бежанци от побратимения на Плевен град Николаев, където са танцували салонни танци. Те бяха във възторг от балетната постановка „Грамофонът – приказка в танци“ и с голямо желание посещават уроците на Маня Николова. Езиковата бариера не е проблем за общуване между децата, защото изкуството и добротата са универсалните езици, на които се говори тук”, споделят от читалището. 

Балетната школа при читалище “Съгласие 1869” е създадена преди 68 години (през 1954 г.) от балетмайстора Александър Манолов – само три години след Държавното хореографско училище. Досега в нея са се обучавали над 6 500 деца, изучавайки основи на класическия танц, исторически и характерни танци, пластика и палцова техника. Към Школата през 1969 г. е създадено Студио за класически балет, в което се усъвършенства балетната техника и се подготвят най-изявените таланти.

По традиция всяка година Балетната школа представя по един образователен спектакъл, който събира хиляди млади зрители, за да им покаже красотата и магията на изкуството, създавано от деца за деца. Репертоарът на Школата включва над 20 балетни постановки, между които „Доктор Охболи”, „Грозното пате”, „Вълшебният бал”, „Приказна галерия”, „Ледената царица”, „Приказка за грамофона”, „Приказка за Пепеляшка”, „Приказка за танци”, „Куклената фея”, „Ледената кралица”, част от които са реализирани на проектен принцип.

Студиото при Балетната школа на читалище „Съгласие 1869” участва в много конкурси и на всички печели призовите места. Лауреат е на IV, V, VI и VII републикански фестивали, носител е на златни медали и званието „Представителен“, на юбилейни медали – „1 300 години от създаването на българската държава“ и „100 години Плевенска епопея“, първо място от Международния фестивал в Румъния „Децата по света искат мир“ и много други грамоти и отличия.

В момента децата, които се обучават на балетно майсторство, са над 100 и са на възраст от 3 до 19 години.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here