Марияна Иванова – Миа открива първата си живописна изложба „Прозорец към…“ в Творителница „О’Писменехъ!“

0
1122
Марияна Иванова - Миа

Марияна Иванова с артистичен псевдоним Миа ще открие първата си живописна изложба „Прозорец към…“ в Артцентър 3 – Творителница „О’ Писменехъ!“ в Плевен. Срещата с публиката е на 27 април от 17,30 ч.

Авторката, която е родом от Плевен и по професия е адвокат в Софийската колегия, представя на вниманието на публиката 44 свои работи. Темата, която ги обединява, е „Старите къщи“ или, както тя ги нарича, „Живите къщи“. Освен това ще покаже и пейзажи, изобразяващи някои от любимите й места, сред които планините Родопи и Пирин. Миа работи върху платно с акрил, структурна паста, патина, масло.

Любовта й към рисуването датира от детството – вероятно е повлияна от дядо си Димитър, който навремето отишъл да става градинар в Германия, но вместо това учил малко живопис. Когато е в 10-ти клас, тя започва да взема уроци по графика при Владимир Козарски в Плевен с идеята да кандидатства в Националната художествената академия, но скоро осъзнава, че изкуството „няма да я храни“ и се ориентира към правото, за което не съжалява. След 32-годишна пауза обаче отново хваща четката и ръката й само тръгва да твори.

Друга нейна любов е театърът, с който се занимава също в детството. В гимназията участва в театралния кръжок, ръководен от Влъчко Вълчешки, а първите 2-3 години от студентството й също са белязани от самодейни театрални изяви. Паралелно с това пее, свири на китарата и пише стихове. Публикува в сп. „Родна реч“ и др. издания, както и в поетически алманаси. Като студентка пише доста, публикува и така си осигурява допълнителни средства над стипендията. Но и този свой талант изоставя – до преди 4-5 години.

С навършването на 50 години настъпва преломен момент у Марияна Иванова и почти всички забравени творчески умения се завръщат с нова сила. Освен картини, прави и бижута от всякакви материали – сребро, тел, дантела, мъниста, дърво. „Както всяка картина, така и всяко бижу си има име, за да знам как да го нарека, като го изпращам при неговия си човек. Създавам и дрехи, върху които рисувам. Рисувам и върху обувки“, споделя тя. А за картините си пояснява, че се рисуват сами – тя само смесва боите и купува платна.

Работите й могат да бъдат видени на страницата й „Картините на Миа – Марияна Иванова“ във Фейсбук. „Мисля, че ще продължа в тази посока, даже с риск да зарежа касационните жалби“, признава художничката.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here