Малки и големи от плевенското село Победа преписаха „История славянобългарска“

0
322
История славянобългарска

Жители на плевенското село Победа преписаха „История славянобългарска“ в чест на паметните дати, свързани с Паисий Хилендарски – нейния автор, информира Димитринка Генова – секретар на местното читалище „Зора – 1990“. Тази година се навършват 300 г. от рождението, 60 г. от канонизирането му за светец и 260 г. от написването на неговата значима за България и българите творба.

Инициативата за преписване на „История славянобългарска“ е на местното читалище „Зора – 1990“ – с. Победа, и започва на 15 септември 2022 г., като идеята е преписът да бъде завършен до 1 ноември – Деня на народните будители.

Всеки желаещ да преписва откъси от книгата посещава читалището и на тематично подредено писалище старателно и последователно преписва различен пасаж от текста. „История славянобългарска“ е преписана на специални листове, които ще бъдат подвързани подходящо и така оформената книжка ще се съхранява в библиотеката на читалището.

Преписът е започнат от Надка Найденова  – една от учредителите на читалището, а финалното изречение поставя първокласничката Александра Йозова. Сред участниците в родолюбивата проява са Поля Цоновска – кмет на Община Долна Митрополия, кметът на село Победа, председателят на читалището, секретарят, библиотекарят, всички членове на читалището, самодейци и ученици. В патриотичното начинание се включват общо 64 местни жители, които са на възраст от 7 до 80 години, като най-многобройна е групата на 7-11 годишните.

В навечерието на Деня на народните будители, на 28 октомври от 18 часа, екипът на читалището ще поднесе благодарствен жест към всички жители и участници в патриотичната инициатива, като представи историческия образователен спектакъл „Хилядолетната България“ с участието на д-р Искрен Красимиров. Организаторите се надяват, че провеждането на интерактивния урок по родолюбие, подходящ както за ученици, така и за възрастни, ще се превърне в истински празник за селото.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here