Само за седмица новият роман “Сърце” на Виктория Бешлийска зае първо място по продажби в “Хеликон” и „Гринуич“

0
441
Виктория Бешлийска
Виктория Бешлийска

Само за седмица (10-16 октомври) новият роман “Сърце” на Виктория Бешлийска зае първо място по продажби в класациите на книжарници “Хеликон” и на Книжен център „Гринуич“. На трето място в „Хеликон“ пък е дебютният роман “Глина” на плевенчанката, която с ярък талант и собствен почерк се заяви категорично на динамичното поле на съвременната българска литература и спечели признанието на десетки хиляди читатели. Те очакваха с нетърпение новата творба на авторката, която избра издателство “Софтпрес” за партньор.

„Сърце“ се връща към Средновековна България и хората, посветили делото си на разцвета на човешкия дух и на спасението чрез вярата. Нагазвайки дълбоко в дебрите на Русенско Поломие, където са скрити изворите на силата им и белезите на тяхната самопожертва, Виктория Бешлийска събира документирани факти и ръкотворни творби, за да разкаже една необикновена история, в която човешко и божествено се преплитат. История за сърцето на една майка, което бие в едно с това на нейното дете; за гордостта и алчността на един владетел, изгубил себе си сред мрака на завистта и омразата; за тихата подкрепа на един монах, който намира път към Бога и отваря път към любовта. „Сърце” е книга, която пулсира с ритъма на своето време, за да остави отпечатък в настоящето“, повдигат завесата към вълнуващата история в книгата от издателство “Софтпрес”.

„Романът „Сърце се роди от Историята, която се чете със сърцето, и от вярата, че всичко писано или го е било, или ще го бъде. И като раждането на всяко скъпо нещо, в неизразимите му глъбини стои една необяснима любов – към всичко около, под и над нас, битуващо там, за да ни разкрие всичко, което сме, не сме и ще бъдем”, споделя Виктория Бешлийска.

„Натуралистичен магизъм“ – така определя жанра на „Сърце“ историкът доц. д-р Веселина Вачкова – консултант на романа, според която тази нова линия, различна от магическия реализъм, е започната още с „Глина“. „Това е романът, който исках да прочета“, казва дизайнерът Радослав Донев, който е втъкал специалните послания на царствения пурпурен цвят и символиката на пламъка с форма на анатомично сърце в корицата на книгата.

Историкът доц. д-р Веселина Вачкова – консултант на романа, и дизайнерът Радослав Донев, автор на корицата на „Сърце“.

“За мен наистина най-важно е да давам възможност на героите си да пътуват между световете. Да вярват, че отвъд „тук и сегa“ има Друго и в него е пълното им себеосъществяване. Да го търсят заради вродената склонност на душата към прекрасното. В българския език Друго се римува с Чудо – двете думи дишат в един ритъм. Онова, в което истински вярвам, е, че чудесата са обичайният ход на съдбата”, казва още Виктория Бешлийска. И добавя: „Най-интересната част от писането за мен е проникването в съзнанието на различни герои. Както и в живота, трудно е, докато ги опознаеш и влезеш под кожата им. После ги обикваш, а и те обикват теб, стават словоохотливи и сами се разказват.”

Официалната софийска премиера на „Сърце“ ще се състои на 27 октомври и ще бъде последвана от литературни срещи и в страната.

За Виктория Бешлийска:

Виктория Бешлийска е родена на знаковата дата 1 ноември – Деня на народните будители, през 1981 г. в Плевен. Завършва Математическата гимназия „Гео Милев“ в града, след което изучава Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като учител по български език и литература в езикова гимназия, била е редактор на списания и художествена литература, изявява се и в сферата на маркетинга и рекламата. В момента се наслаждава на възможността да прави само това, което обича – да изследва и да пише. Живее в София и е майка на две дъщери. Автор е на Фейсбук блога „По дирите на думите“, който търси, открива и събира стари български думи, лични истории и спомени. 

Вдъхновен от романа „Глина“ и блога „По дирите на думите“, се появява нейният „Словник”. Той започва с 90 поетични, архаични или рядко срещани български думи, събрани от Виктория Бешлийска, за да продължи с написаното от всеки читател. „След излизането на романа „Глина“ получих множество благодарствени съобщения от читатели с думата спасение, присъстваща в тях. Често се срещаше и още една дума – магия. Дълбоко вярвам именно в тази вездесъща сила на словото: да лекува и преобразува. Създадох този “Словник” като място за споделяне на езика и неговата съзидателна енергия“, разказва авторката.

Дебютният роман „Глина“ на плевенчанката беше избран за Книга на 2021 г. от книжарите на „Хеликон“. Заглавието заема челната позиция след анонимно гласуване на работещите в 40-те обекта на веригата из цяла България. Вълнуващото четиво впечатлява не само с прекрасната си история, но и с богатия и красив български език. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here