Магична поетична вечер създадоха поетите Жени Костадинова и Хайри Хамдан в Плевен

0
422
Жени Костадинова, Хайри Хамдан, Магдалена Петрович, Иван Стилиянов, Даниела Дочева
От ляво надясно: Магдалена Петрович, Иван Стилиянов, Хайри Хамдан и Жени Костадинова. Пред микрофона: Даниела Дочева. Автор на фотографията: Любомир Бенковски - Бенджи

Магична поетична вечер създадоха двамата имените съвременни поети Жени Костадинова и Хайри Хамдан в Плевен. Неподражаемият диалог в стихове под надслов “Когато поетите се срещнат…” даде възможност на публиката да види двамата автори в една нова светлина и да открие невероятните паралели между тях. Точката на пресичане на тези два необятни поетични свята беше културният форум Плевенска артсцена “Измерения”, който се организира от Сдружение “Духът на Плевен” с подкрепата на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, с управител доц. д-р Емилияна Конова.

От ляво надясно: Хайри Хамдан, доц. д-р Емилияна Конова и Жени Костадинова

Денят на събитието – 11 май, беше беше подбран специално, тъй като е Ден на почит към Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, завещали ни светлината, силата и мъдростта на писаното Слово. Главните герои на вечерта също донесоха светлината на словото за всички присъстващи. Жени Костадинова и Хайри Хамдан бяха представени от Даниела Дочева, журналист и част от Сдружение “Духът на Плевен”, както и автор на рецитала и сценария на вечерта. Добре познати, но и винаги изненадващи, всеки от поетите е многоцветен и многопластов творец-вселена. Всеки от тях е почитател на творчеството на другия, затова и свързващите ги невидими светлинни нишки на естетика, вдъхновение, смисъл и творческо търсене са неизброими.

Жени Костадинова, автор на фотографията: Любомир Бенковски – Бенджи

Жени Костадинова е журналист, писател, поет, изследовател на феномена Ванга повече от 20 години, създател е на Арткъща с музей „Куклите“ в София и арттерапевт. Широкоспектърната й същност не се побира в рамки и клишета, но пък едно е сигурно – във всяко свое занимание тя следва потребността на душата си от себепознание, усъвършенстване, извисяване и споделяне на духовните дарове с другите, за да е още по-голяма радостта от изстраданото и постигнатото.

„Откровенията са особен диалог на душата с Твореца“, казва тя и запечатва много от тях с писано слово. Така се ражда най-новата й стихосбирка – „Маара“, която е мистична, магична, светла и вдъхновяваща. Основната тема в нея е за вярата и осъзнаването на изначалната ни свързаност с Твореца, а стиховете са изстрадвани и раждани 4 години. 

Жени Костадинова е член е на Съюза на българските писатели в секция “Поезия” от 2007 г. Печелила е първи и специални награди в национални литературни конкурси, а нейни стихотворения са публикувани в ежедневници, списания за литература, поетични антологии, сайтове.

От 2012 г. до днес нейната Арткъща с музей “Куклите” се превръща в център за изкуства, творчество и духовност, а през през 2013 г. по инициатива и със средства на писателката стартира Националният детски конкурс за приложно и литературно творчество „Виж моя ангел”, в който ежегодно участват стотици деца от цяла България. Прашинка ангелско вълшебство от Арткъщата Жени Костадинова донесе и в Плевен – за радост и вдъхновение на всички. Някои от красивите ангели, създадени от детски ръце с много любов, намериха своите нови притежатели в Плевен. Други пък авторката подари на организаторите на събитието, за да стигнат в бъдеще до тези семейства, посетили МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив, които се нуждаят от сбъдване на чудо в живота си.

Другият автор, част от прекрасния поетичен дует на вечерта, беше посветеният на словото с цялата си същност Хайри Хамдан. Талантливият поет и преводач от арабски произход не спира да вълнува читателите си с всяка своя книга. Така е и с новата му стихосбирка “Пясъчни ветрове”, която носи и мистика, и неочакваност, и мъдрите прозрения на създателя си за любовта, Битието и Бог. „Поезията на Хайри Хамдан е молитва за чистотата на човека“, пише Иво Рафаилов.

Стиховете на поета внушават, че Бог е във всичко, а спасение за човешките души дебне отвсякъде. И без значение с какви имена човеците ще нарекат Всевишния, неговите проявления винаги са близо до тях – на разстояние една мисъл, едно чувство или един проблясък на осъзнатост.

Хайри Хамдан е носител на световни литературни награди в Египет, Саудитска Арабия и Палестина, както и на наградата „Перото“ за превод на Съюза на българските преводачи (2018 г.). Творбите му, освен на арабски, са издавани на английски, френски, испански, италиански, македонски, немски, украински, шведски и други езици.

Хайри Хамдан рисува смело с българското слово, радва читателя с неочаквани метафори, красиви строфи и дълбоки прозрения, които моделират един негов неповторим свят. Поетът обича България, в която създава семейство и живее от десетки години, и това личи във всяка от неговите книги, която обогатява съвременната българска литературна съкровищница.

Творбите на Хайри носят и духа на един паралелен свят: този на родната му страна, дишаща чрез всяка клетка на същността му. Споменът за родината е жив и многоцветен. Тя живее чрез пясъчните си ветрове (хамасин), покоряващия аромат на кафе, дъхавите си смокини, лешниковите градини, водните лилии на паметта, неподражаемите изгреви и залези, специалния ритъм на времето, което сякаш се движи с ритъма на пустинята, бедуините, шатрите, цветните и вълнуващи сънища…

Там, откъдето идва лирическият герой на Хайри Хамдан, “Луната се къпе в пясък и плаче”. И тази вечна болка стои в душата му като компас, за да не губи пътя към дома си. Този дом, който завинаги живее в съзнанието на вътрешното му дете и се слива с вечността, с Бог, със смисъла…

Красивите стихове на Жени Костадинова и Хайри Хамдан създадоха един паралелен свят, в който човешката душа търси и изстрадва отговорите на важните въпроси в живота и се докосва до Невидимото с най-дълбоките пориви на своята същност.

Спонтанно и извън сценария, Хамдан покани поетесата Весела Димова, която беше в публиката, да сподели свое стихотворение. Тя откликна с красива приказка в рима, родена от реална история за тежък здравословен проблем на неин приятел. След дълъг и откровен разговор с него, авторката получава поетичното откровение, което записва. Разчита веднага и посланието му: целебната сила на словото ще го излекува – така и става.    

Весела Димова

Словото винаги се чувства добре в компанията на музика. Така беше и в снощната специална поетична вечер. Музикалните акценти създадоха двама впечатляващи млади музиканти: Магдалена Петрович – виолончело, и Иван Стилиянов – китара. Тя е красива, талантлива и нестандартна. От София е, но е родена в Сърбия. Свири на виолончело от 20 години.

Магдалена Петрович и Иван Стилиянов, фотография: Любомир Бенковски – Бенджи

Учила е в Лондон, Холандия и България и е свирила в над 18 държави по света. Тя е модерен музикант, който обича колаборации с артисти и ансамбли, търсещи нестандартно звучене и смесване на музикални стилове.

Музикалното й образование започва в музикалното училище „Любомир Пипков“ в София и продължава в музикалните консерватории в Лондон, Хага, София.  

Магдалена Петрович, фотография: Любомир Бенковски – Бенджи

Усъвършенства се в майсторски класове на виолончелисти със световни кариери. Свири в едни от най-престижните музикални зали в България и Европа, а в Лондон участва в няколко мюзикъла, както и в много престижни международни фестивали.

Магдалена Петрович се изявява успешно като студиен музикант и участва в множество проекти в България и чужбина – в различни музикални стилове.  

През 2019 г. стига до полуфинал на телевизионния формат „България търси талант“. Участва като музикант в българската песен за Евровизия 2020, както и в акустична версия на българската песен за Евровизия 2021.  

Другата половина от музикалното дуо принадлежеше на китариста Иван Стилиянов, който завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност китара през 2011 г. Той е познат на българската сцена като китарист и композитор в многобройни музикални проекти. Освен това е соло китара в оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, в известни мюзъкъли, сред които „Котките“, “Исус Христос суперзвезда”, “Уестсайдска история” и др.

В поетичната вечер снощи музикалният дует представи Tango Oblivion и Libertango от А. Пиацола, Automn leaves от Джоузеф Косма, Chan Chan от Buena Vista Social Club и Shape of my hard от Стинг. Публиката не сдържаше възторга си и след всяко музикално изпълнение аплодираше изпълнителите.  

Вечерта имаше и своя живописен акцент – прекрасен натюрморт с ягоди, маргаритки и макове “Пролетен букет с ягоди”. Авторката Светлана Велисова (Брезашка) е родом от Русия, но повече от 20 години живее в Плевенския край.

Рисува предимно с масло, в реалистичен стил. Обича да създава пейзажи, натюрморти и сюжетни картини. В по-голямата част от платната й присъстват както природата, така и хората. Особено място отделя на децата, които изобразява като участници в забавни и интересни истории.  

Картините на Светлана Верисова носят типично руска атмосфера, с привкус на патриархалност, на детство и всичко най-ценно в живота. Нейни творби са притежание на колекционери в Русия, България и Германия. През януари 2023 г. тя участва в конкурса Best Painting of the Week и получава награда за картината си „Вечер след дъжда“. Наскоро представи и първата си самостоятелна изложба в Плевен, която развълнува много почитатели на изобразителното изкуство.  

Светлана Верисова беше сред специалните гости на Сдружение „Духът на Плевен“ и имаше възможност да се срещна с всички, които искаха да научат повече за нейното творчество.

Участниците в събитието благодариха на организаторите за прекрасната вечер, поетите раздадоха много автографи на желаещите и приеха многобройни благодарности и комплименти за стойностното изкуство, което споделиха с публиката.

За прекрасното озвучаване на събитието и артистичното осветление се погрижи Анатоли Николов (digital event services).

Жени Костадинова и Хайри Хамдан, фотография: Любомир Бенковски – Бенджи

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here