Маестро Пламен Джуров става „Почетен гражданин на Плевен“

0
676
Проф. Пламен Джуров
Снимка: visitplovdiv

Маестро Пламен Джуров да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“, реши единодушно днес Общинският съвет на Плевен. Званието се присъжда за изключителния му принос и постижения в областта на изкуството и утвърждаване името на Плевен. Предложението за проф. Джуров бе първа точка в дневния ред на днешното заседание и бе прието с ръкопляскания в залата.

Съгласно разпоредбата на чл. 39, ал. 2 на Наредба №11 за символиката, знаците, официалните празници и отличията на Община Плевен, писменото предложение за удостояването със званието „Почетен гражданин на Община Плевен” се внася на заседание на Общински съвет – Плевен, от председателя на Общинския съвет въз основа на решение на Комисията по чл.39, ал.1 и се приема с гласовете на две трети от общия брой на съветниците.

В изпълнение на задълженията си по Наредба №11, на 21 април председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев свика заседание на Комисията в състав: председател на Общинския съвет, председатели на постоянни комисии в Общински съвет – Плевен и членовете на ПК „Култура, вероизповедания и международна дейност” в местния парламент. Комисията обсъди и единодушно подкрепи  предложението за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Плевен” на проф. Пламен Джуров – композитор и диригент, внесено в деловодството на ОбС – Плевен на 11.12.2019 г. от Управителния съвет на Земляческо културно-просветно дружество „Плевен“.

„Всички познаваме таланта на проф. Пламен Джуров и едва ли има някой, който би оспорил неговите заслуги. Дори малко сме позакъснели с това наше решение“, подчерта отново при представяне на предложението Мартин Митев. Съгласно общинската Наредба №11 почетното звание се връчва на тържествено заседание на Общинския съвет за 15 май – Празника на Плевен.

Биография на проф. Джуров

Проф. Пламен Джуров е роден в Плевен. Завършил е средното си образование в Музикалното училище „Панайот Пипков“ в родния си град, след което и Музикалната академия в София с три специалности – пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране при проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов. От 1976 г. до 1982 г. е  диригент на Плевенската филхармония. Името му е свързано с множество концерти по целия свят, като освен диригент той е и автор на музикални творби. Една от тях е „Тост… за Плевен“ – подарък, който проф. Джуров поднесе на родния си град от сцената на зала „Емил Димитров“ в читалище „Съгласие – 1869“, заедно с Плевенската филхармония, за 70-годишния си юбилей в края на миналата година.

Информация: Общински съвет – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here