Лятна кинопанорама „Исторически филми в Историческия музей“ започва в Плевен утре

0
666
филмова панорама

Лятна кинопанорама „Исторически филми в Историческия музей“ започва в Плевен утре. Прожекциите ще са в двора на Регионалния исторически музей от 21 часа, а входът е свободен.

На 22 юли ще бъде излъчен филмът „Казанова вариации“ – продукция на Португалия, Австрия, Франция и Германия (2014 г). Режисьор е Михаел Щурмингер, а лентата съчетава кино, музика, театър, литература и история, опирайки се на трите оперни шедьовъра на Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте – „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Така правят всички“, както и на автобиографичния ръкопис от 5000 страници, оставен за поколенията от самия Казанова. „Винаги съм се стремял свободно да смесвам жанровете и да представям канонизирани шедьоври в различен контекст – споделя Михаел Щурмингер. – Общото между Казанова, Моцарт и Да Понте, които са се познавали добре един с друг, е, че и тримата са живели като свободни мъже и независими артисти. Без стабилни доходи, екзистенциалната несигурност е била техен постоянен спътник. И тримата са се бунтували срещу аристокрацията…“

Ще видим на екрана преживелиците на легендарния бунтар и съблазнител, неговите страсти, страха му от смъртта. Но това, както признава режисьорът, не е филм за живота на Казанова, а за мита за него. Както и за това как историята ражда митове.

На следващия 23 юли публиката ще може да види филма „Офицер и шпионин“ на режисьора Роман Полански (Франция, Италия – 2019 г). Шпионаж и държавна конспирация се преплитат в този исторически трилър, екранизация по романа на Робърт Харис. Филмът е посветен на аферата „Драйфус”, която разтърсва френското общество и изтиква на повърхността много скрити дотогава процеси. В центъра на политическия скандал стоят обвиненията в държавна измяна срещу младия артилерийски офицер от еврейски произход Алфред Драйфус. През 1894 г. капитан Драйфус е несправедливо обвинен и осъден на доживотен затвор на Дяволския остров. През миналата 2019 г лентата има номинация за „Златен лъв” за най-добър филм от кинофестивала във Венеция. Печели Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI.

„Кинчем“ (Унгария, 2017 г) е заглавието, което ще бъде представено в Плевен на 24 юли. Режисьор е Габор Херенди. Главният герой Ерньо Блашкович загубва всичко след Унгарската революция от 1848 г. Кинчем, един великолепен състезателен кон, дава нова цел на безсмисления му, самоунищожителен живот. Героят има невероятния шанс да получи обратно най-важното – реванш, любов и слава.

„Чудният Бокачо“ с режисьори Паоло и Виторио Тавиани е заглавието, което ще постави финал на 25 юли на филмовия маратон в Плевен. Италианските режисьори ни предлагат пореден шедьовър от своята филмография. Този път това е ярка и колоритна адаптация на класическата италианска творба „Декамерон“ на Джовани Бокачо. Сюжетът ни връща в 1348 г. Флоренция е превзета от чумата, а градското население на Тоскана – опустошено. Надявайки се да се спасят, 10 млади мъже и жени намират подслон в отдалечена вила сред околните хълмове. Те си си разказват пет истории за силата и слабостите на любовта – съблазън, ревност, изневяра, падение, блян. Героите са заразени от чувства, пленени от грехове и беззащитни в илюзията.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here