Ловешкият театър ще гостува в Плевен с “Духът на Гогол”

0
291
Духът на Гогол - театър Ловеч

Спектакълът „Духът на Гогол“ от Н. В. Гогол ще гостува в Плевен през месец април 2023 г., информираха от културния институт за „Духът на Плевен“. Той е дело на екип на Драматичен театър – Ловеч, а автор и режисьор е Биляна Петрова. Постановката е изграден върху текстове на самия Николай Василиевич Гогол и едновременно с това стъпва върху реални факти от писма и документални разкази за живота и смъртта на украинския и руски писател и драматург.

„Духът на Гогол“ ни запраща в красивата, слънчева Украйна – детството на писателя в приказните му разкази. И ни извежда до студения и мрачен Санкт Петербург, негов принудителен дом, където го чака Демонът. А Демонът в човешката душа излиза на живо да дебне добрите ни сърца и да ни изкушава. Но Човекът винаги побеждава с Бога у себе си.

Гогол е вярвал в това. Доброто и победата на човека над дявола е много силно застъпена тема в творчеството му. Чрез силната си православна вяра и таланта си той въплъщава красотата на човешкия дух в своите живи литературни образи. “Търсили сме път към тази красота“, споделя за спектакъла режисьорът Биляна Петрова.

Автор на музиката е Гьорги Георгиев – Антика, артист от Македония, а сценографията и костюмите са дебют на Изабела Манолова. Хореографията е дело на Стефания Георгиева, сценичният бой – на Евгени Енчев.

„Превърнахме театъра в играчка… забравихме, че театърът е трибуна, от която, наведнъж, цяла тълпа получава урок на живо“. Според Гогол „от тази трибуна се водят уроци, но и християнски проповеди и… много добро може да бъде казано на света“.

В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Деян Жеков (който изигра Ботев в едноименния филм на режисьора Максим Генчев), а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Елица Костова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.

Николай Василиевич Гогол е роден в Украйна и е един от най-значимите писатели на Русия и света. За най-известната му творба се смята романът „Мъртви души”, разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here