Крум Коцев реди експозиция с живопис и графика в Къщата на художниците в Плевен

0
251
Изложба - Крум Коцев

Крум Коцев ще подреди любопитна изложба живопис и графика в Къщата на художниците в Плевен (ул. “Димитър Константинов” 17). Откриването на експозицията ще е на 26 януари, в 17,30 часа.

Художникът е роден на 12 декември 1976 г. в Славяново (Община Плевен). Основното си образование завършва в местното СОУ „Христо Ботев”, като паралелно посещава Детската школа по пластични изкуства към Центъра за работа с деца в град Плевен с ръководител доказания художник и педагог Христо Атанасов. По това време Крум Коцев твори предимно в областта на темперната живопис и с много от работите си печели престижни награди от национални и международни конкурси.

Развитието на таланта му продължава в Средното специално художествено училище за изящни изкуства „Акад. Илия Петров” в София, където през 1995 г. се дипломира със специалност “Графика” при известния български график Кирил Гюлеметов. Същата година кандидатства в Художествената академия и е приет с най-висока оценка. Учи специалност “Графика”, развивайки уменията си в графичната технология, рисуване, композиция и дизайн. През 2001 г. се дипломира в класа на един от най-добрите български художници графици – проф. Христо Стайков.

Творческият му път продължава с художествената графика и иконописта. Известно време работи като учител по рисуване в Техникума по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен. Една година живее и работи в Италия, където създава интересни графични произведения и православни икони, които са собственост на чуждестранни почитатели на изкуството.

Участва в общи изложби на плевенските художници, както и в графични изложби и конкурси в страната и чужбина: Биенале на малките форми – Плевен, Конкурс на „Алианц България” за графично творчество, Международно биенале на графиката „Акуи Принт” – Италия.

Негови самостоятелни експозиции са представяни в читалище „Климент Браницки – 1900” в родният му град Славяново по любезна покана на читалищното ръководство. Занимава се и с графичен дизайн – има много осъществени проекти, предимно за етикети, опаковки и разнообразни рекламни материали.

Първата си самостоятелна изложба „Нереална реалност“ в Плевен Крум Коцев откри на 23 януари 2023 г. в Творителница “О`Писменехъ!”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here