Красимир Кондов чества 40 години творческа дейност с авторски концерт

0
523
Красимир Кондов

40 години творческа дейност ще отбележи с авторския концерт “С песните на моя род” Красимир Кондов – гайдар, композитор, аранжор, преподавател в НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, и главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” – Плевен. Музикалното събитие ще е на 16 май, в ДКТ “Иван Радоев”, от 18,30 часа.

На сцената ще се изявят Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” – Плевен, ученици от специалност “Народно пеене” при НУИ “П- Пипков”, “Ева квартет” – София, и Гайдарския оркестър при НУИ “Добри Христов” – Варна.

Красимир Кондов e роден на 7 май 1963 г. във Варна. От ранна детска възраст започва да свири на гайда в НЧ „П. К. Яворов”. По-късно продължава заниманията си в Детско-юношеския ансамбъл към Центъра за художествена самодейност във Варна. С този състав участва в детски конкурси и фестивали, от които печели призови места като солист.

През 1982 г. завършва Средното музикално училище „Филип Кутев” в Котел, където е солист на представителния оркестър. Там са първите му опити в обработката на народна музика. На два национални конкурса „Млад музикант” в град Чирпан е лауреат и носител на първа награда. Участие има и в асамблеята „Знаме на мира” 1979 г. в Унгария, във Фолклорния фестивал през 1981 г. в Куба.

Като автор Красимир Кондов сътрудничи на фолклорните ансамбли в България, а като изпълнител, аранжор и композитор съдейства на БНТ и БНР за съхраняване и популяризиране на българския фолклор. Има над 30 записа като солист гайдар и над 250 аранжимента на солови песни: многогласни, вокални, камерни и инструментални произведения. На няколко прегледа „Нова българска музика” представя свои композиции, както и на други български композитори. Като изпълнител участва в различни музикални проекти: на Стиан Карстенсен – Норвегия (1999); в CD „Духът на България” – Теодосий Спасов (2001).


Красимир Кондов има издаден самостоятелен солов албум „Гайдата” (2007). Негови авторски обработки на народни песни са включени в CD-4 на „Мистерия на българските гласове” – Марсел Селие, CD „Spiritus II”, издаден oт Universal Music, и др. През 2015 г. издава сборник “Песни за народен хор и камерни вокални ансамбли”. Член e на “Музикаутор” – София.
Красимир Кондов е главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен, а от 2020 г. е преподават в НУИ “П. Пипков” – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here