Кореспондентът на БНР Латинка Светозарова е носител на голямата награда за журналистика “Северно ехо” в Плевен

0
371
Награда за журналистика "Северно ехо" 2023
От ляво надясно: Иван Илиев, Елина Кюркчиева. доц. д-р Иван Малкодански, Латинка Светозарова и Николай Колев.

За поредна година Националният пресклуб на БТА в Плевен бе домакин на церемонията по връчване на годишната награда за журналистика „Северно ехо“. Отличието е учредено от Община Плевен и местното дружество на Съюза на българските журналисти (СБЖ). За цялостен принос в журналистиката бе удостоена Латинка Светозарова, кореспондент на Българското национално радио. Честта да й връчи наградата имаше председателят на Общински съвет – Плевен, доц. Иван Малкодански, който бе и специален гост на церемонията. 

Латинка Светозарова получи и картина на плевенския график Валери Петров

„Благодаря за поканата да съм част от връчването на Годишните награди за журналистика в Плевен. Медийният ми опит като представител на местната власт е скромен, но като гражданин и лекар знам колко е важна работата на журналиста. Затова приех поканата да присъствам по-скоро в качеството си на гражданин с активна обществена позиция, а не като политик. Благодаря на всички представители на медиите в Плевен за активното и обективно отразяване, за партньорството и за това, че чрез вас информацията, поднесена по сериозен начин, достига до всеки – институция, гражданин или бизнес“, обърна се към представителите на медиите доц. Малкодански.

Той подчерта, че за да бъде човек добре информиран, е важно да проявява интерес към живота около себе си. „С вашата работа вие карате хората да се интересуват от обществения живот, да имат позиция и мнение. Считам това за изключително важно. Благодаря ви за сътрудничеството, за професионализма и за отговорната позиция“, каза още председателят на местния парламент.

На носителя на голямата награда „Северно ехо“ Латинка Светозарова и на отличените в останалите три категории доц. Иван Малкодански подари коледни венци от естествени материали, дело на децата от Центъра за настаняване от семеен тип на ул. “Бяло море“ в Плевен. Венците са изработени специално за коледния благотворителен базар „Коледа за всяко дете“. По този повод доц. Малкодански съобщи, че всички протоколни подаръци в този мандат ще бъдат в подкрепа на благотворителни каузи.

В раздел „Актуални новини“ отличието за 2023 г. бе присъдено на информационния сайт „Плевен за Плевен“ с главен редактор Иван Илиев, който е и председател на плевенското Дружество на журналистите.

Награда за „Отразяване на местни избори 2023 – област Плевен“ получи кореспондентът на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.

Отличие за „Културни новини“ бе връчено на журналиста Николай Колев от Дарик радио, който традиционно допълни атмосферата на церемонията със свои изпълнения на класически произведения.

Всички отличени получиха и екземпляр от последната книга с поезия на Христина Комаревска, а носителят на Голямата награда за 2023 г. Латинка Светозарова – и картина от плевенския художник Валери Петров. При получаването на отличието кореспондентът на БНР благодари за признанието и обяви решението си да дари левовата равностойност на наградата си на Центъра за работа с деца по случай неговата 70-ата годишнина.

Плевенската награда за журналистика носи името на седмичника „Северно ехо“, който е смятан от местните историци за един от най-влиятелните вестници, издавани в Плевен през периода 1921-1944 г. 

Информация: Пресцентър на Община Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here