С обновени експозиции и спечелен проект към Министерството на културата изпраща 2023 г. Регионалният исторически музей в Плевен

0
308
Катя Попова - картина

С обновени експозиции и спечелен проект към Министерството на културата изпраща 2023 г. Регионалният исторически музей в Плевен. От днес, 18 декември, на вниманието на посетителите ще бъде представена Камерна изложба с новогодишни играчки и картички от средата на миналия век. Интересните експонати се съхраняват във фондовете на отделите „Етнография“ и „Нова и най-нова история“.

Посетителите могат да се насладят и на новия облик на експозицията „Традиционен бит и култура“. Тя е с обновени фототабла на коледари, лазарки и поминъци и дава жива представа за миналото на Плевенския край.

След подбиране на текстове, снимки, анотации и преводи Отдел „Възраждане“ може да се похвали с обновената си зала „Просвета и духовен живот“.

Факт е вече обновеното табло в експозиция „Нова и най-нова история”. Връщайки ни назад във времето, то ни пренасяме в духа на старо Търново, сградата на бившия турски конак, където се свиква „събора” на нотабелите и се поставят основите на Третата българска държава. Специално място е отредено на „учредителите” на съвременна България и по конкретно на депутатите от Плевенския и Никополски край, поставили основите на модерната ни политическа структура и приемат конституционната база на нова България.

Акцент е поставен и върху административно-териториалната структура и границите на града в местното самоуправление през първите десетилетия на XX в. Проследяват се градоустройствените промени и превръщането на Плевен в модерен европейски град.
Реализираната реновация цели да отговори на необходимостта от нови, актуални за времето си начини за представяне и популяризиране на културното наследство, насочени към различните целеви групи, поясняват от музея.

В края на тази година музеят получи радостна вест от Министерството на културата: одобрен за финансиране е проектът „Нечуван глас, невиждана картина“ на културния институт. Той е насочен към дигитализирането и популяризирането на необятното музикално творчество на обичаното от всички плевенчани лирично сопрано Катя Попова, която оставя ярка диря в музикалната съкровищница на България. Координатор на проекта е Анелия Първанова, а ръководител е Десислава Близнашка – Георгиева. Проектът ще бъде изпълнен от екипа на Отдел „Нова и най-нова история“.

Атракция в парка на музея пък е близо 100-годишна шейна, която е украсена празнично, а до нея стои фигура на Дядо Коледа. Желаещите могат да си направят снимки за спомен до интересния експонат, който се пази във фонда на музея. Шейната е откупена от наследници на Тома Киров, който е работил в хан „Петърница“ в Плевен и е возил хора до гарата или на разходка из града. След реставрация шейната заема своето достойно място във фонда на музея и всяка година по това време буди възхищението на посетителите. Желаещите могат да си направят и снимки с интересния експонат.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here