Книгата “Приказките на дядо Орхи” представят в библиотеката на читалище “Съгласие 1869”

0
331
Орхан Таир

Книгата “Приказките на дядо Орхи” ще бъде представена утре, 21 октомври, от 11 ч., в библиотеката на читалище “Съгласие 1869” в Плевен. За интересните истории ще разкаже техният автор – актьорът и режисьор Орхан Таир, който от 5 ноември започва да води Театрална школа “Искрици” при читалището.  

Орхан Таир е роден в село Ракита, Певенско. Завършил е актьорско майсторство за куклен театър в класа на Димитър Стоянов и проф. Боньо Лунгов и режисура за драматичен театър при проф. Крикор Азарян. Бил е директор на Плевенския куклен театър, Кюстендилския драматичен театър и на Музикално-драматичния театър „Кадрие Лятифова“ в Кърджали. Децата го познават като клоуна Орхи. Установява се със семейството си в Лондон, Англия през 2010 г, където създава Малък български театър.

Режисьор на българската артистична трупа е синът му – Айдън Таир, който завършва актьорско майсторство и режисура в университета в Единбург. Технически директор на Театъра пък е съпругата му – Петя Таир, която също има диплома за актьорско майсторство и режисура от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Основната мисия на Малък български театър в Лондон е да разпространява българската култура на Острова, но трупата не се ограничава само с българска литература, пиеси и език, а поставя и чужди автори на английски език.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here