Кметът на Община Левски и почетни гости от посолството на Япония у нас откриха Международната изложба „Нови хоризонти” 

0
309
Изложба

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри Международната изложба „Нови хоризонти” в читалище „Георги Парцалев – 1901” – гр. Левски, информират от пресцентъра на Общината. Почетни гости на събитието бяха Такаюки Шинозава, съветник и зам.-ръководител на мисия в посолството на Япония у нас, и Кенто Мураки, културно аташе в Японското посолство.  

Експозицията с творби на автори от Аржентина, Япония и България е само част от внушителен проект на Фондация „Аматерас“ и Община Левски. Той има за цел да генерира международна колекция в бъдещия музей “Георги Парцалев”, обяви при откриването на изложбата Петя Чолакова – главен експерт „Образование, култура и спорт” в местната община. “Благодарение на усилията на кмета и желанието на град Левски да се развива като културно средище, да пази своята памет от миналото, но и да търси нови духовни хоризонти, се положи началото на този внушителен проект”, подчерта Петя Чолакова.

Кметът Любка Александрова благодари на Фондация “Аматерас” в лицето на Даниела Тодорова и Тодор Тодоров за значимото събитие. “Благодаря Ви, че Вие ни правите пресечна точка на световното изкуство, в което няма малки и големи, а хора, които имат стремеж към красивото и духовното. Радвам се, че с Ваша помощ големите имена като Кенжи, Майоми, Летисия, Моника, Петър Лазаров, Даниела и Тодор Тодорови са при нас.

Изложба "нови хоризонти"- гр. Левски

Пет дни те споделиха с нас вълшебството на японска калиграфия. С тях рисувахме ветрила, показаха ни техника на щампа, която е на повече от 8 века, и запалиха в левчалии любовта към едно световно изкуство. Светът е малък и приятелството между хората от различни континенти и култури е огромно богатство“, каза Александрова.

Тя отправи своята благодарност към Даниела Тодорова за помощта при подреждане на наследството на Георги Парцалев, за да може да живее артистичният дух на големия български актьор в НЧ „Георги Парцалев – 1901” до построяването на музея му.

Такаюки Шинозава, съветник и зам.-ръководител на мисия в посолството на Япония в България, благодари за поканата да участва в откриването на международната изложба на японски, аржентински и български творци на място с богата история и култура. Той изрази радостта си, че чрез настоящата изложба посолството на Япония у нас може да представи четирима прекрасни японски художници и благодари на организаторите на проявата. Такаюки Шинозава пожела по-нататъшно задълбочаване на отношенията между Япония и България и благоденствие на всички.

Даниела Тодорова – артист, куратор, художник с духовна мисия и за музей Георги Парцалев, увери, че това е една малка стъпка към това, което смятат да направят. Тя благодари на посолството на Япония у нас за дългосрочното партньорство – от 2006 г., и поясни, че името на фондацията – Аматерас, на японски се свърва с богинята на светлината. Мисията на фондацията е да съдейства за развитието на изкуството и да затвърди достойното място на България на световната културна карта.

Международната изложба  „Нови хоризонти” е дарение за град Левски, като всяка година ще бъде обогатявана и ще бъде подредена в бъдещия Музей на Георги Парцалев, информира Тодорова. Тя представи изявените творци от Аржентина, Япония и България, които са посланици на изкуството по света, и информира, че президентът на фондацията – световноизвестният скулптур Тодор Тодоров, е известен с творчеството си на 6 континента в над 24 държави.

Международната изложба “Нови хоризонти” може да бъде посетена в НЧ „Георги Парцалев – 1901” – гр. Левски, до 3-ти август.    

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here