Клиниката по нефрология при УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ обяви безплатни прегледи по повод Световния бъбречен ден

0
536
УМБАЛ

Клиниката по нефрология при УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен обяви безплатни прегледи по повод Световния бъбречен ден, който се отбелязва днес. Прегледите ще се състоят на 10 март, в приемния Кабинет по нефрология на Диагностично-консултативния блок, от 9,00 до 12,00 часа.

Световният бъбречен ден е глобална кампания, имаща за цел да се повиши вниманието към бъбречните болести и да се подчертае значението на бъбреците в човешкия организъм. Събитието е съвместна инициатива на Международното дружество по нефрология и Международната асоциация на бъбречните фондации – Световен бъбречен алианс. Мотото тази година е „Подготви се за неочакваното, подкрепи уязвимите!“

Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен е една от най-големите в България. Тя разполага с Отделение по нефрология с 20 легла и Отделение по диализа с 21 хемодиализни апарата. Персоналът включва 11 лекари, 24 медицински сестри, санитари, технолози. Всяка година в Клиниката се лекуват пациенти с различни бъбрени заболявания, като част от тях са от други области. По правило това са лица с тежки или трудни за диагностика болести и с хронична бъбречна недостатъчност. Клиниката е с утвърден авторитет и е консултативен център за пациенти с остри и хронични бъбречни заболявания, с хронична бъбречна недостатъчност, лекувана с хемодиализа и перитонеална диализа от цяла България.

Най-важните направления на кампанията тази година са:

  • Да се подчертае, че захарният диабет и артериалната хипертония са най-честите причини за увреждане на бъбреците и за развитие на хронична бъбречна недостатъчност;
  • Да се напомни, че е най-полезно да се извършва постоянен скрининг за захарен диабет и хипертонична болест;
  • Да се стимулират полезните навици, които намаляват риска от развитие на бъбречни болести;
  • Да се окуражават медицинските професионалисти относно тяхната ключова роля за намаляване на бъбречните болести;
  • Да се подчертае ключовата роля на националните здравните институции за ограничаване на бъбречните болести.

„Бъбреците са изключителен орган, който подпомага функцията на всички други органи и системи в човешкото тяло, като цяло поддържат нормалната хомеостаза и затова трябва да се грижим за тях и да ги пазим!“, обобщава проф. Васил Тодоров от Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here