Китаецът Джанг Йдуо е лауреат при мъжете от Международния конкурс “Гена Димитрова”, първа награда при жените не е присъдена

0
475
конкурс

Басът Джанг Йдуо (Китай) спечели първа награда при мъжете от V-я Международен конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова”, който беше открит официално на 15 май, а първи и втори тур се проведоха на 16 и 17 май в зала “Музикалната слава на Плевен” в Регионалния исторически музей в Плевен. Той взе и наградата на Университета „Моцартеум” – Залцбург, Австрия. Втора награда беше присъдена на баритона Матеуш Михаловски (Полша), а с трета награда е отличен баритонът Йосиф Славов (България).

При жените първа награда не се присъжда. На второ място са класирани сопраните Ю Тинг (Китай) и Теодора Марчева (България). С трета награда е сопранът Димитрина Кечеджиева (България).

Награда за най-добро изпълнение на българска песен спечели сопранът Анамария Спатарис – Неделча (България), а с награда за млад изпълнител беше отличена сопранът Криста Петкова (България). Награда за художествен акомпанимент е присъдена на Александра Дичева.

Не се присъжда Голямата награда “Гена Димитрова”, която за първи път трябваше да бъде връчена от Ротари клуб Плевен Центрум на изявен участник в конкурса.  

Организатор на конкурса е Плевенската филхармония със съдействието на Министерството на културата и Община Плевен.

Журито на конкурса – от ляво надясно: Лучано ди Мартино, проф. Марио Диаз, проф. Григор Паликаров, Вера Немирова и Веселина Кацарова; оперният певец Георги Султанов – организатор, и Любомир Дяковски – директор на Плевенската филхармония

Младите таланти бяха оценени от жури с председател проф. Григор Паликаров – диригент, композитор и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, и членове Лучано ди Мартино – диригент, артистичен директор на Държавна опера – Пловдив, и преподавател в Нов български университет – София, Веселина Кацарова – артистичен директор на Държавна опера – Стара Загора, и оперна певица, Вера Немирова  оперен режисьор, и проф. Марио Диаз – преподавател по класическо пеене в Университета „Моцартеум“ – Залцбург (Австрия).

Наградените участници в конкурса ще участват в заключителния концерт на Плевенската филхармония, който ще е на 19 май, в читалище “Съгласие 1869”, от 19 ч. Тогава те ще получат и своите отличия. Входът за концерта е свободен, но с покани, които могат да бъдат получени в билетните центрове на Плевенската филхармония.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here